Mbo-studenten helpen pensioensector te verjongen

Student Eems Leemans werkt mee aan project PensioenLab

Jongeren houden zich doorgaans nog niet bezig met hun pensioen. Alle cijfers wijzen er echter op dat al vroeg starten met het opbouwen van je pensioen geen overbodige luxe is. Met de toenemende vergrijzing ben je namelijk steeds meer afhankelijk van het pensioen dat je zelf opzijlegt. Pensioenfondsen proberen hierop in te spelen door te verjongen en vernieuwen. Met een project van jongerendenktank PensioenLab konden studenten van diverse ROC’s zich verdiepen over verschillende pensioenvraagstukken en hun advies uitbrengen aan diverse pensioenfondsen. Hieronder vielen 20 studenten van het Business & Administration College ROC Midden Nederland.

Het PensioenLab project

Een klas van de opleiding Legal, Insurance & HR Services Specialist werkte twee maanden aan het project van PensioenLab. De studenten werkten in groepen van vijf aan een van de vier vraagstukken:

  • Transitie: Hoe kunnen pensioenfondsen jongeren gedurende hun werkende leven beter helpen om later zorgeloos met pensioen te gaan? Bedacht door Martijn Roelfsema, PGGM.
  • Communicatie: Hoe kunnen pensioenfondsen beter communiceren naar álle jongeren? Bedacht door Maurice Berende, ABP / PWRI
  • Innovatie : Hoe maak je pensioen aantrekkelijk voor jongeren? Bedacht door Judy Boere, MBO Raad.
  • ZZP: Hoe krijgen wij de jonge ZZP’er aan het sparen voor pensioen? Bedacht door Judith Schwartz, Fiduce Pensioenadviseurs b.v.

Professionele begeleiding

Tijdens het project kregen de studenten begeleiding van hun docent Brahim Bouzit. De pensioenfondsmedewerkers die de vraagstukken bedacht hadden, fungeerden daarnaast als mentor voor de bijbehorende groep. Met de mentor konden de studenten bijvoorbeeld doornemen hoe aantrekkelijk en uitvoerbaar hun ideeën zijn voor een pensioenfonds. Eems Leemans, een van de meewerkende studenten, vertelt: “Een goed advies moet je ook goed kunnen onderbouwen. Door onderzoek te doen wat werkt voor jongeren, hebben we het advies gegeven om pensioenmemes in te zetten om jongere ZZP’ers te activeren om te sparen voor een pensioen.”

Adviseren en presenteren

De adviezen die uit het project voortgekomen zijn, zijn gebundeld in een folder van PensioenLab. Daarnaast konden de groepen hun adviezen presenteren voor een groep van 140 professionals uit de pensioenwereld. Aldus Eems:

Presentatie resultaten PensioenLab
“Dit project was een heel mooie kans voor ons te leren over pensioenen, ons professionele netwerk te vergroten, maar ook om onze stem als jongere en student te laten horen. Ik vind het heel betekenisvol dat onze ideeën ook echt meegenomen worden in de vernieuwing van pensioenfondsen.”

Nieuwe samenwerking, goede resultaten

Voor ROC Midden Nederland was de samenwerking nieuw, maar de intentie is er om met deze organisaties vaker samen te werken. Aldus Bouzit: “Ik wist niet wat ik kon verwachten toen ik hieraan begon, zoveel betrokkenen vanuit verschillende organisaties. Voor mij was het een extra ervaring om het project volledig en de begeleiding geheel uit handen te geven. De studenten waren nu aan zet en toonden leiderschap. Hierbij zag je de verschillende talenten boven komen bij ieder student.”

Ook de organisatie PensioenLab is erg te spreken over de resultaten. Justine Feitsma, voorzitter CNV Jongeren en bestuurslid van het PensioenLab, vertelt:

“De betrokkenheid en creativiteit van de mbo-studenten die zich hebben gestort op afgelopen PensioenLab-traject is ongekend. Het is fantastisch om te zien met welke frisse ideeën de jongeren zijn gekomen voor de pensioensector, die zeker wel wat verjonging en vernieuwing kan gebruiken! Nu al hoor ik positieve geluiden: de ideeën van de jongeren worden erkend én serieus genomen in de pensioenwereld. En daar zijn we heel blij mee!”

Bekijk alle adviezen in de PensioenLab folder.

Met dank aan de meewerkende partijen CACEIS, FNV Young & United, ABP, Pensioenfederatie, CNV Jongeren, VCP Young en de vier mentoren.

Fotografie credits: Jeroen Zondag.

14 juni 2023
ROC Midden Nederland
Business & Administration College

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: