Mhbo-studenten volgen eerste bootcamp Design Thinking bij HU

Mhbo studenten ROC Midden Nederland volgen eerste bootcamp bij HU

26 eerstejaars mhbo- en versnelde studenten van ROC Midden Nederland in Amersfoort reisden op 17 februari 2023 af naar Utrecht voor een bootcamp bij Hogeschool Utrecht (HU). Deze bootcamp is het eerste product van de nieuwe samenwerking tussen de dienstverlenende opleidingen van beide schoolinstellingen. De studenten maakten via een interactieve sessie over Design Thinking niet alleen kennis met een vernieuwende methode binnen consumentenmarketing, maar ook met de wereld van het hbo.

Mhbo: de link van mbo naar hbo

De docenten van ROC Midden Nederland en Hogeschool Utrecht zijn het met elkaar eens: vaak sluiten hbo-opleidingen niet naadloos aan bij mbo-opleidingen. Gediplomeerde mbo’ers die een hbo-vervolgopleiding willen volgen, lopen hierdoor tegen problemen aan tijdens hun eerste leerjaar op het hbo. Doordat beide schoolinstellingen nu samenwerken, kan er een curriculum worden ontwikkeld waardoor mhbo-studenten goed voorbereid door kunnen naar het hbo. Lieke Verhagen, programmamanager mhbo bij ROC Midden Nederland, vertelt hierover:

‘ROC Midden Nederland en de HU hebben een duurzame samenwerking voor ogen. Deze bootcamp vormt de eerste stap.’

Introductie op Design Thinking

Tijdens de bootcamp kregen de deelnemende studenten een introductie op de methodiek van Design Thinking. Hierbij werden zij begeleid door onder andere Lex van Hoogstraten, expert op gebied van Design Thinking en HU-docent, en HU-alumni Matthias van ’t Hart, Charlotte van den Berg en Simon Klaassen. In Design Thinking maak je een commercieel concept met consumentenonderzoek als vertrekpunt. Adus Van Hoogstraten:

‘Design Thinking implementeren wij nu ook stapsgewijs in het curriculum van alle commerciële opleidingen van de HU. Vandaag hebben de mbo-studenten dus kennisgemaakt met een heel moderne opzet van onderwijs.’

De studenten zelf waren ook positief: ‘We konden onze creativiteit goed kwijt en waren actief bezig. Het was heel leuk om op een andere manier les te krijgen en samen te werken.’

Verkenning van hbo als student

De mbo-studenten kregen tijdens hun bootcamp ook een rondleiding door verschillende HU-gebouwen. Hierbij kregen ze toelichting op verschillende aspecten van het leven als hbo-student. Met name studentenverenigingen kregen de aandacht: een begrip binnen het hbo en wo, maar een concept dat binnen het mbo pas sinds kort aan het groeien is.

20 februari 2023
ROC Midden Nederland
Business & Administration College

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: