Assistent Verkoop (bbl, mbo)

BBL - Niveau Entreeopleiding XL

Wat doe je in dit beroep?

Als assistent verkoop werk je in een winkel. Je ontvangt elke dag de nieuwe producten en zorgt dat ze op de juiste plek liggen. Je houdt de voorraad bij en vindt het leuk om klanten met vragen te helpen. Ook houd je de winkel schoon.

Is dit iets voor mij?

Je vindt het leuk om in een winkel te werken en met mensen om te gaan. Je werkt graag met je handen en voert opdrachten netjes uit. Maar leren vind je misschien wat lastig. Met deze opleiding helpen we je daarbij. Een Entree-XL-opleiding is speciaal voor cursisten die moeilijk kunnen leren. We helpen je om op een prettige manier je diploma te halen.

In het kort

Duur

1,5 jaar

Start

Eind augustus 2020

Lesgeld

€ 250, -

Crebonummer en naam

25257 Entree (Assistent Verkoop / Retail)

Wat leer je?

Tijdens de opleiding leer je helpen bij de ontvangst en opslag van de spullen in het magazijn. Ook leer je hoe je producten handig en mooi neerzet in de winkel. Meehelpen in de winkel komt ook aan bod. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding is een Entree-XL-opleiding, speciaal voor leerlingen die moeilijk kunnen leren. Dat betekent dat je extra begeleiding krijgt van docenten en les krijgt in kleine klassen. Daarnaast is dit een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school gaat en 20 tot 24 uur per week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

Werkend leren

Je bent ongeveer 4 dagen per week aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijktentamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Het Leerwerkloket Utrecht - info@leerwerkloketutrecht.nl - kan je helpen met het vinden van een baan.

Na je opleiding

Na anderhalf jaar studeer je af als assistent verkoop en kun je aan de slag in een winkel. Of je studeert verder, bijvoorbeeld voor Verkoper op niveau 2.
Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

1. Je hebt geen diploma
2. Je hebt nog geen twee jaar ingeschreven gestaan bij een entreeopleiding
3. Je bent 16 jaar of ouder
Let op: Ben je op 1 augustus van het schooljaar 16 jaar of ouder? Dan kan je in augustus of januari starten met de entreeopleiding. Ben je nog géén 16 jaar op 1 augustus van het schooljaar? Dan kan je pas het volgende schooljaar in augustus starten met de opleiding.

bbl-opleiding
Om een bbl-opleiding te volgen, moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf voor minimaal 24 uur per week. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt.

Kennismaken

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 250,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: