Assistent Verkoop / Retail (bbl, mbo)

BBL - Niveau Entreeopleiding

Wat doe je in dit beroep?

Als assistent verkoop/retail werk je in een winkel. Iedere dag ontvang je veel artikelen die je controleert en op de juiste plaats legt. Je verzorgt de presentatie van de artikelen en zorgt ervoor dat de voorraad in de winkel altijd is aangevuld. Daarnaast moet je soms buiten de schappen een eenvoudige presentatie opbouwen. Ook houd je de winkel schoon. Je staat altijd klaar voor klanten als zij vragen hebben over het assortiment of de winkel.

Is dit iets voor mij?

Werk je graag in een winkel en kun je goed met mensen overweg? Werk je graag met je handen en voer je opdrachten netjes uit? Maar je hebt wat problemen met leren. Met de opleiding Assistent Verkoop/Retail voor moeilijk lerenden kun je op een prettige manier je diploma halen. In een jaar tijd leer jij alles wat nodig is om een goede assistent verkoop te worden.

Een Entree Opleiding is speciaal voor leerlingen die moeilijk kunnen leren. Je hebt bijvoorbeeld het praktijkonderwijs afgemaakt of het leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) van het vmbo gevolgd.

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Entreeopleiding

Duur

1 jaar

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 253, -

Crebonummer en naam

25257 Entree (Assistent Verkoop / Retail)

Wat leer je?

Tijdens de opleiding leer je:

  • helpen bij de ontvangst en opslag van goederen in het magazijn
  • onderhouden van artikelpresentaties en de winkel
  • helpen bij verkopen

Hoe ziet de opleiding eruit?

De docenten geven je extra begeleiding en er zijn speciale aanpassingen aan de opleiding. Je krijgt les in kleine klassen. Je werkt in groepjes en ook alleen aan opdrachten. Je leer ook veel op de computer. De opleiding is gericht op de praktijk. Ook de lesboeken gaan uit van praktijkvoorbeelden. Wat je leert, doe je ook meteen op je werk. Na een jaar heb je een mbo-diploma op niveau 1.

Werkend leren

Je werkt vier dagen per week en een dag per week krijg je les op school. Je leert dus vooral door iets te doen. Dit noemen we 'werkend-leren' en dat hoort bij de leerroute beroepsbegeleidende leerweg (bbl).

Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Alle erkende leerbedrijven vind je op de digitale stagemarkt. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na het behalen van je diploma kun je in een winkel gaan werken. Wil je na je opleiding verder leren? Dan kun je doorstromen naar de opleiding Verkoper op niveau 2.

Vooropleiding

1. Je hebt geen diploma
2. Je hebt nog geen twee jaar ingeschreven gestaan bij een entreeopleiding
3. Je bent 16 jaar of ouder
Let op: Ben je op 1 augustus van het schooljaar 16 jaar of ouder? Dan kan je in augustus of januari starten met de entreeopleiding. Ben je nog géén 16 jaar op 1 augustus van het schooljaar? Dan kan je pas het volgende schooljaar in augustus starten met de opleiding.

bbl-opleiding
Om een bbl-opleiding te volgen, moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf voor minimaal 24 uur per week. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt.

Kennismaken

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 253,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: