Assistent Verkoop / Retail (bbl, mbo)

  • Entreeopleiding
  • BBL

Deze opleiding is er ook als:

Wat doe je in dit beroep?

Als assistent verkoop werk je in een winkel. Dat kan een kledingwinkel zijn, maar ook een supermarkt of drogist. Je ontvangt elke dag de nieuwe producten en zorgt dat ze op de juiste plek in de winkel liggen. Je vindt het leuk om klantvriendelijk te zijn. Als een klant een vraag heeft, ga je graag samen op zoek naar het antwoord. Ook houd je de winkel schoon en opgeruimd.

Is dit iets voor mij?

Je vindt het leuk om in een winkel te werken en met mensen om te gaan. Je werkt graag met je handen en voert opdrachten netjes uit. Je vindt het leuk dat het werk steeds iets anders is. De ene keer werk je in het magazijn en pak je dozen uit, de andere keer help je een klant. 

Bij deze bbl-opleiding werk je vier dagen per week. Je krijgt één dag per week je les op school.

Dit is een Entree Opleiding, speciaal voor leerlingen die moeilijk kunnen leren. Je hebt bijvoorbeeld het praktijkonderwijs afgemaakt of het leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) van het vmbo gevolgd.

Let op: de lesdag is op donderdag

Starten na de zomer?

Starten na de zomer?

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Entreeopleiding

Duur

1 jaar

Start

Eind augustus 2022

Lesgeld

€ 258, -

Crebonummer en naam

  • 25257 Entree (Assistent Verkoop / Retail)

Wat leer je?

Je leert wat je moet doen als spullen worden bezorgd. Je weet straks hoe de opslag in het magazijn gaat. Je leert ook hoe je producten handig en mooi neerzet in de winkel. Ook help je mee met de verkoop in de winkel. In een jaar tijd leer jij alles wat nodig is om een goede assistent-verkoop te worden. Zo kun jij zeker je diploma halen.

Tijdens de opleiding leer je:

  • helpen bij de ontvangst en opslag van goederen in het magazijn
  • onderhouden van artikelpresentaties en de winkel
  • helpen bij verkopen

Hoe ziet de opleiding eruit?

De docenten geven je extra begeleiding. Je krijgt les in kleine klassen. Je werkt in groepjes en ook alleen aan opdrachten. Je leer ook veel op de computer. De opleiding is gericht op de praktijk. Ook de lesboeken gaan uit van praktijkvoorbeelden. Wat je leert, doe je ook meteen op je werk. Na een jaar heb je een mbo-diploma op niveau 1.

Deze skills ga je leren

Klanten helpen

De Nederlandse taal

Een opdracht uitvoeren

Veilig werken

Met een computer werken

Magazijn onderhouden

Werkend leren

Je werkt vier dagen per week en een dag per week krijg je les op school. Je leert dus vooral door iets te doen. Dit noemen we 'werkend-leren' en dat hoort bij de leerroute beroepsbegeleidende leerweg (bbl).

Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Alle erkende leerbedrijven vind je op de digitale stagemarkt. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na het behalen van je diploma kun je in een winkel gaan werken. Wil je na je opleiding verder leren? Dan kun je doorstromen naar de opleiding Verkoper op niveau 2.

Vooropleiding

1. Je hebt geen diploma
2. Je hebt nog geen twee jaar ingeschreven gestaan bij een entreeopleiding
3. Je bent 16 jaar of ouder
Let op: Ben je op 1 augustus van het schooljaar 16 jaar of ouder? Dan kan je in augustus of januari starten met de entreeopleiding. Ben je nog géén 16 jaar op 1 augustus van het schooljaar? Dan kan je pas het volgende schooljaar in augustus starten met de opleiding.

bbl-opleiding
Om een bbl-opleiding te volgen, moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf voor minimaal 24 uur per week. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt.

Kennismaken

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Dan vertellen we je alles over de opleiding en kun je al je vragen stellen.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 258,-. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: