Bedrijfsadministrateur (bol, mbo)

  • Niveau 4
  • BOL

Deze opleiding is er ook als: 

Wat doe je in dit beroep?

Als bedrijfsadministrateur werk je op de administratieve afdeling van een organisatie. Daar houd je overzicht over de administratie. Dat betekent dat je elke dag bijhoudt hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel er wordt uitgegeven. Rode draad in jouw werk: de financiële positie van je organisatie bewaken. Je houdt het management hiervan op de hoogte, maar bijvoorbeeld ook de aandeelhouders. Dreigen er rode cijfers in beeld te komen? Dan ben jij degene die hierover aan de bel trekt. Je start deze opleiding met het brede basisjaar van Business, Sales & Finance.

Is dit iets voor mij?

Als bedrijfsadministrateur ben je een pietje-precies. Per ongeluk ergens een nulletje te veel of te weinig zetten, zal jou niet snel gebeuren. Je weet beheerst en vriendelijk te blijven, ook als je financiële verliezen moet melden. Je bent nauwkeurig en werkt graag met cijfers. Kun jij je in deze omschrijving vinden, dan is de opleiding Bedrijfsadministrateur iets voor jou.

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Duur

2-3 jaar / Versnellen tijdens je opleiding

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 1.216-

Crebonummer en naam

25138 Bedrijfsadministrateur

Wat leer je?

Tijdens de opleiding Bedrijfsadministrateur leer je hoe je de administratie bij een bedrijf doet, dus: periodeafsluitingen maken, dagboeken bijhouden en debiteuren- en crediteurenbeheer uitvoeren.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je start de opleiding Bedrijfsadministrateur met de brede basisfase ‘Business, Sales en Finance’. Hierin krijg je de kans van alle andere Business, Sales en Finance-opleidingen te proeven. Merk je dat je niet op de goede plek zit? Dan is switchen van opleiding nog mogelijk. Kijk voor meer informatie over dit brede basisjaar bij de opleiding Business, Sales & Finance.

Tijdens je opleiding leer je hoe je de financiële positie van een bedrijf bewaakt. Ook krijg je een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

Het is ook mogelijk om deze opleiding sneller af te ronden. Natuurlijk vraagt dat meer van jou en daarom gelden er aanvullende toelatingsvoorwaarden. Welke dat zijn lees je bij Vooropleiding.

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij de administratie van een organisatie of bij een (salaris)administratie- of accountantskantoor. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. In het bedrijf waar je stage loopt, helpt een praktijkopleider jou op de werkplek. Op de stageplek oefen je met werk dat bij je opleiding hoort en maak je praktijkexamens. Je loopt elk leerjaar stage.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als bedrijfsadministrateur en kun je aan de slag op de administratie van een bedrijf of instelling. Of je studeert verder, binnen mbo of je gaat naar het hbo. Denk aan Accountancy en Bedrijfseconomie. Of Moderne Bedrijfsadministratie, eventueel gevolgd door het Staatspraktijkdiploma voor Bedrijfsadministratie. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4


Voor het succesvol doorlopen van deze opleiding adviseren we je om economie in je vakkenpakket te hebben.

In Amersfoort kun je jezelf tijdens het eerste half jaar bewijzen en aantonen dat je het aankunt de opleiding sneller af te ronden. Hierover worden dan met je studentcoach aanvullende afspraken gemaakt.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. Studenten krijgen in schooljaar 2021-2022 een eenmalige korting van 50% op het lesgeld en betalen dus € 608,-.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Extra examen PDB

Naast het reguliere diploma kun je extra lessen volgen om je Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) te halen. Dat doen wij in samenwerking met de Nederlandse Associatie voor Examinering.

De theorie voor dit examen zit voor een deel al in de reguliere lesstof. Het examen wordt apart door de Associatie afgenomen. Met het behalen van het PDB heb jij een waardevol extra diploma naast het mbo-diploma! Voor de extra lessen, studiemateriaal en examen worden geen kosten in rekening gebracht. Alleen studenten die extra gemotiveerd zijn en die voor een aantal vakken boven een bepaald gemiddelde hebben gescoord, komen hiervoor in aanmerking.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: