Business Administration & Control Specialist - mhbo

  • Mhbo (niveau 4)
  • BOL

Wat doe je in dit beroep?

Als business administration & control specialist (voorheen junior assistent-accountant of bedrijfsadministrateur) werk je op de afdeling administratie van een organisatie. Je kunt boekhouden en je kent de belastingregels. Je hebt overzicht over administratieve processen.

Communicatie is een onderdeel van je werk, waarbij je advies geeft over cijfers, maar ook op het gebied van bedrijfsprocessen. Je werkt daarbij veel met boekhoudsoftware. 

Is dit iets voor mij?

Je bent heel precies. Per ongeluk ergens een nulletje te veel of te weinig zetten, zal jou niet snel gebeuren. Omdat het bedrijf waar je werkt meerdere klanten heeft, kun je als business administration & control specialist snel schakelen en goed overzicht bewaren.

Wil je ook nog sneller klaar zijn met je studie, dan past deze opleiding echt bij jou. Dat vraagt natuurlijk wel wat van je! Daarom gelden er extra toelatingsvoorwaarden voor deze opleiding. Welke dit zijn, lees je bij 'Vooropleiding'.

Open avond 12 oktober

Open avond 12 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Mhbo (niveau 4)

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.357,-

Crebonummer en naam

  • 25725 Business Administration & Control Specialist

Wat leer je op deze mhbo-opleiding?

Tijdens de opleiding Business Administration & Control Specialist (voorheen Junior Assistent-Accountant of Bedrijfsadministrateur) leer je hoe je de administratie bij een bedrijf doet. Dus: periodeafsluitingen maken, dagboeken bijhouden en debiteuren- en crediteurenbeheer uitvoeren.

Daarnaast hou je de boekhouding bij en vul je de belastingaangifte correct in. Rekenen is een belangrijk onderdeel van deze opleiding. Ook leer je alles over klantcontact en het verschil tussen debiteuren en crediteuren.

Hoe ziet deze opleiding eruit?

Deze mhbo-opleiding is speciaal voor ambitieuze studenten die sneller naar het hbo willen! Je krijgt dezelfde inhoud als bij de reguliere opleiding, alleen doe je er geen drie maar twee jaar over.

Start je de opleiding in Amersfoort, dan start je in het brede eerste jaar. Je legt een stevige basis in het eerste half jaar, daarna ga je je verdiepen in je gekozen richting.

In Utrecht wordt de stof van de drie leerjaren samengevoegd tot twee.

Inhoud van de opleiding

Tijdens de opleiding werk je met beroepsthema's die je voorbereiden op je toekomstige beroep en waarbinnen je werkt aan verschillende aspecten zoals:

  • Crediteuren- en debiteurenadministratie
  • Wet- en regelgeving
  • Dossiers bijhouden en jaarrekeningen.

Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Daarnaast zijn er ook keuzedelen aan deze opleiding verbonden.

Dit ga je leren

Nauwkeurig werken

Financieel inzicht

Analyseren

Professioneel communiceren

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij de administratie van een organisatie of bij een (salaris)administratie- of accountantskantoor. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

Vooropleiding

Je voldoet aan één van onderstaande eisen:

  • Diploma vmbo-TL met een gemiddeld eindcijfer van 6,5 of hoger voor rekenen, Engels, Nederlands en economie en geen onvoldoendes op de eindlijst.
  • Diploma op mbo-niveau 3.
  • Minimaal overgangsbewijs van havo 4 naar 5.
  • Minimaal overgangsbewijs van vwo 3 naar 4.

Daarnaast maak je de (online) Talentscan. Het resultaat van deze capaciteitentest moet bevestigen dat de opleiding bij jou past.

Uiterlijk 1 juli moet je de definitieve cijferlijst van je opleiding aanleveren. Op dat moment moet je dus voldoen aan de toelatingsvoorwaarden om te mogen starten met de opleiding.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2023 - 2024: € 1.357,-.

Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: