Finance & Accountancy (bol, mbo)

BOL - Niveau 4

Wat doe je in dit beroep?

Als je een financieel administratief beroep hebt, ben jij de financieel expert die op tijd signaleert dat de organisatie risico’s loopt of als ontwikkelingen anders gaan dan verwacht. Ook controleer je de financiën van een bedrijf. Dat kan de financiële administratie zijn van het bedrijf waar je zelf werkt, dan ben je bedrijfsadministrateur. Werk je bij een accountantskantoor dan regel je als junior assistent-accountant de administratie van klanten. Dit zijn grote of middelgrote bedrijven die hun administratie uitbesteden. 

Tijdens deze opleiding maak je kennis met beide richtingen. Uiteindelijk studeer je af als Bedrijfsadministrateur of als Junior Assistent-Accountant. Soms kom je er tijdens de opleiding achter dat het niet lukt om een niveau 4 diploma te halen. Dan is het mogelijk om tussentijds uit te stromen als financieel-administratief medewerker op niveau 3.

Is dit iets voor mij?

Je bent een pietje-precies. Per ongeluk ergens een nulletje te veel of te weinig zetten, zal jou niet snel gebeuren. Je weet beheerst en vriendelijk te blijven, ook als je financiële verliezen moet melden. Je bent nauwkeurig en werkt graag met cijfers. Als bedrijfsadministrateur begrijp je de interne verhoudingen binnen jouw organisatie. Als junior assistent-accountant weet je bovendien hoe je met klanten en hun wensen omgaat.

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Start

Eind augustus 2019

Crebonummer en naam

23065 Financieel administratieve beroepen

Wat leer je tijdens de opleiding Finance & Accountancy?

Tijdens deze opleiding leer je hoe je de administratie bij een bedrijf verzorgt, periodes afsluit en rapporteert. Je leert dagboeken bij te houden en debiteuren en crediteuren te beheren. Je krijgt een goede bedrijfseconomische basis om kostprijzen te berekenen en financiële analyses te maken. Op het gebied van belastingrecht leer je alles over omzetbelasting en krijg je basiskennis van inkomsten- en loonbelasting.  

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je volgt vanaf de start van de opleiding beroepsgerichte vakken die je nodig hebt om later in een financieel-administratieve baan aan de slag te kunnen. Naast de opleiding op school ga je op stage. Bovendien kies je zelf nog een aantal vakken, de zogenaamde keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.
Het is mogelijk om de opleiding sneller af te ronden. Natuurlijk vraagt dat meer van jou en daarom gelden er aanvullende voorwaarden. Welke dat zijn lees je bij ‘Versnelling van je opleiding’.

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een organisatie die past bij jouw opleiding. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. In het bedrijf waar je stage loopt, helpt een praktijkopleider jou op de werkplek. Op de stageplek oefen je met werk dat bij je opleiding hoort en maak je praktijkexamens.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als bedrijfsadministrateur of junior assistent-accountant. Je kunt dan werken als financieel-administratief professional. Of je studeert verder, binnen het mbo of het hbo. Denk hierbij aan de richtingen Accountancy en Finance & Control. Ga je liever werken, dan kun je in deeltijd verder leren voor de diploma’s Praktijkdiploma Boekhouden (PDB), Moderne Bedrijfsadministratie (MBA), Belastingconsulent of zelfs SPD. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

 Heb je een kaderberoepsgericht-diploma (Handel en Administratie), dan is het handig als je economie in je vakkenpakket hebt.

Versnellen

Het is mogelijk de opleiding versneld te volgen. Tijdens het eerste half jaar kun je jezelf bewijzen en aantonen dat je het aankunt de opleiding sneller af te ronden. Op basis van jouw studiepunten, presentie, studievaardigheden en motivatie beslist het docententeam in eind januari/begin februari of je in aanmerking komt voor versnelling. Als je mag versnellen maak je met je studentcoach aanvullende afspraken.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2019 - 2020: € 1.168,-.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Extra Praktijk Diploma Boekhouden

Naast het reguliere diploma kun je extra lessen volgen om je Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) te halen. Dat doen wij in samenwerking met de Nederlandse Associatie voor Examinering.

De theorie voor dit examen zit voor een deel al in de reguliere lesstof. Het examen wordt apart door de Associatie afgenomen. Met het behalen van PDB heb jij een waardevol extra diploma naast het mbo-diploma! Voor de extra lessen worden geen kosten in rekening gebracht. Voor de materialen en de examengelden moet je wel rekenen op extra kosten. Alleen studenten die extra gemotiveerd zijn, komen hiervoor in aanmerking.

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: