International Business Studies: tweetalig onderwijs (bol, mbo)

  • Niveau 4
  • BOL

Wat doe je in dit beroep?

Deze opleiding is een mooie opstap naar het werken op de afdeling Sales van een bedrijf of naar een carrière in het buitenland. In drie jaar tijd leiden wij je op voor twee diploma’s, namelijk een Nederlands mbo-diploma Junior accountmanager en het European Business Baccalaureate Diploma (EBBD).

Is dit iets voor mij?

Je bent een harde werker en wil graag goede resultaten boeken. Je hebt dus ambitie en pakt dingen snel op. Ook vind je het leuk om met mensen om te gaan en klanten zo goed mogelijk te helpen. Daarnaast leer je graag vreemde talen en lijkt het je een enorme uitdaging een tweetalige opleiding op mbo 4 en daarna hbo-niveau te doen.

Vragen tijdens de zomer

Vragen tijdens de zomer?

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Duur

3 jaar

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 1.216-

Crebonummer en naam

25132 Junior Accountmanager

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je alles wat je nodig hebt voor een goede start in het (internationale) bedrijfsleven. Dat betekent dat je bijvoorbeeld leert hoe je een bedrijf runt en dat je goed Engels leert spreken. Bij deze opleiding volg je een deel van je studie in het Engels en een deel in het Nederlands. In de Engelse taallessen word je opgeleid voor één van de felbegeerde Cambridge ESOL certificaten (English for Speakers of Other Languages). Voor het Nederlandse diploma doe je examen Duits op niveau A2 en voor EBBD doe je examen Duits op B1, dat is één niveau hoger.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt beroepsgerichte vakken, algemene vakken en je gaat op stage. Daarnaast volg je een aantal keuzedelen. De algemene vakken die je krijgt zijn Nederlands, Engels, Duits, Rekenen en Leren, Loopbaan en Burgerschap.

Beroepsgerichte vakken in het Nederlands: Sales en de beroepsprojecten.

Beroepsgerichte vakken die in ieder geval in het Engels zijn: Business accounting, Economics, Working, Living, Studying in Europe, European law, Business assets en International business.

Keuzedelen
Als je deze opleiding volgt, verzorgt iedere locatie zijn eigen keuzedelen. De keuzedelen die je doet zijn (deels)verplicht.

Excellentieprogramma
Ben je ambitieus en wil je meer naast je studie? Dan kun je kiezen voor een van de excellentieprogramma's. Volg bijvoorbeeld het programma Microsoft Office en word specialist op dit gebied. Je kunt ook kiezen voor Power 4 Talent, waarbij je persoonlijk gecoacht wordt door mensen uit het werkveld op het gebied van communiceren en het opbouwen van jouw netwerk. 

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een bedrijf in Nederland of in het buitenland (dat kan alleen in leerjaar 3). Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Je loopt een half jaar stage in de laatste periode van leerjaar 1 en de eerste periode van leerjaar 2 en een half jaar aan het begin van het derde leerjaar waarvan minimaal 4 weken in het buitenland. Ga je stage lopen binnen de Europese Unie, dan kun je hiervoor via school een Leonardo da Vinci-beurs aanvragen.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af en kun je aan de slag bij (internationale) bedrijven of organisaties of je studeert verder op het hbo. IBS is een uitstekende opstap naar het hbo omdat veel lesmateriaal in het Engels is geschreven. En de manier van werken met portfolio’s en projecten bereidt jou goed voor op een hbo-studie. Als je een Engelstalige hbo-opleiding gaat doen, heb je ook een grotere kans te slagen omdat je beheersing van het Engels op een veel hoger niveau ligt dan van hbo-studenten die van een andere mbo-opleiding of van de havo komen.

Vooropleiding

Je kunt je voor deze opleiding aanmelden als je voldoet aan één van de onderstaande vooropleidingseisen. Na de aanmelding bekijken we samen met jou of deze opleiding goed bij jou past:

  • Diploma vmbo: gemengde of theoretische leerweg
  • Diploma mbo niveau 3 of 4
  • Overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kom je uit een andere vmbo-sector dan Economie, dan is het handig als je Wiskunde of Economie in je pakket hebt. Voor deze opleiding geldt als extra toelatingsvoorwaarde minimaal een zeven voor Engels op je diploma.

European Business Baccalaureate Diploma (EBBD)

Naast het Nederlandse diploma Junior Accountmanager, ontvang je na het positief afronden van deze opleiding ook het European Business Baccalaureate Diploma (EBBD). Met dit diploma op zak heb je een streepje voor. Tijdens de opleiding leer je op mbo-hbo niveau en besteed je extra aandacht aan de ontwikkeling van je sociale vaardigheden en leer je te werken binnen een internationale omgeving. Het EBBD diploma vergroot daardoor je internationale kansen; zowel op een vervolgopleiding in het buitenland als op een succesvolle internationale carrière binnen de zakelijke dienstverlening.  

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. Studenten krijgen in schooljaar 2021-2022 een eenmalige korting van 50% op het lesgeld en betalen dus € 608,-.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Voor het EBBD-programma betaal je in leerjaar 1 €70,- voor een 1-daagse buitenlandse excursie. In leerjaar 2 staat er een meerdaagse buitenlandse studiereis op het programma waarvoor de kosten ongeveer €500,- bedragen. In leerjaar 3 ga je voor een periode van 4 tot 18 weken stage lopen in het buitenland. De kosten daarvoor zijn afhankelijk van de duur van je verblijf, het land waar je naartoe gaat en een eventuele stagevergoeding. 

De aanschaf van een notebook/laptop en het MS-Office pakket in het eerste jaar is verplicht. Op basis van je inschrijving bij ROC MN kun je via SLIM tegen aantrekkelijk prijzen een laptop en software kopen, maar dat is niet verplicht. Voor andere leermiddelen in leerjaar 1 als boeken en readers komt er ongeveer €400,- bij. Veel boeken worden ook in de hogere leerjaren gebruikt waardoor de kosten dan lager zijn. Als je besluit in leerjaar 3 mee te doen aan het externe examen Cambridge English, dan komt er nog ongeveer €250,- bij.

Cambridge English

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: