Junior Assistent-Accountant (bol, mbo)

  • Niveau 4
  • BOL
  • Starten februari 2022
  • Versnellen tijdens je opleiding

Deze opleiding is er ook als:

Wat doe je als junior assistent-accountant?

Let op: deze opleiding start bij voldoende aanmeldingen ook in februari 2022.

Als junior assistent-accountant werk je op een accountantskantoor of administratiekantoor. Zo'n bedrijf regelt de financiële administratie voor kleine tot middelgrote ondernemingen. Jij controleert de financiële informatie van klanten en stelt belastingaangiften op. Je start deze opleiding met het brede basisjaar van Business, Sales & Finance.

Is dit iets voor mij?

Je bent een pietje-precies. Per ongeluk ergens een nulletje te veel of te weinig zetten, zal jou niet snel gebeuren. Omdat het accountantskantoor waar je werkt meerdere klanten heeft, kun je als assistent-accountant snel schakelen en goed overzicht bewaren. Houd je ook nog van werken met cijfers, dan past deze opleiding bij jou! 

Open week december

Aanmelden open week december

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Duur

2-3 jaar / Versnellen tijdens je opleiding

Start

  • Februari 2022
  • Eind augustus 2022

Crebonummer en naam

25140 Junior assistent-accountant

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?

Tijdens deze opleiding tot junior assistent-accountant leer je onder andere hoe je een boekhouding bij moet houden en hoe je belastingaangifte correct invult. Rekenen is dan ook een belangrijk onderdeel van deze opleiding. Maar je leert ook alles over klantcontact en het verschil tussen debiteuren en crediteuren.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je start de opleiding Junior Assistent-Accountant met de brede basisfase van ‘Business, Sales en Finance’. Hierin krijg je de kans van andere opleidingen te proeven. Merk je dat je niet op de goede plek zit? Dan is switchen van opleiding nog mogelijk. Kijk voor meer informatie over dit brede basisjaar bij de opleiding Business, Sales & Finance.

Je krijgt een aantal algemene vakken. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

Het is ook mogelijk om deze opleiding sneller af te ronden. Natuurlijk vraagt dat meer van jou en daarom gelden er aanvullende toelatingsvoorwaarden. Welke dat zijn lees je bij Vooropleiding.

Deze skills ga je leren

Nauwkeurig werken

Klantvriendelijk zijn

Boekhouding bijhouden

Belastingaangiftes invullen

Samenwerken

Praktijkervaring

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een (salaris)administratie- of accountantskantoor. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. In het bedrijf waar je stage loopt, helpt een praktijkopleider jou op de werkplek. Op de stageplek oefen je met werk dat bij je opleiding hoort en maak je praktijkexamens. Je loopt elk leerjaar stage.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als junior assistent-accountant. En kun je aan de slag bij een (salaris)administratie- of accountantskantoor. Of je studeert verder binnen het mbo of je gaat naar het hbo. Denk aan Accountancy, Finance & Control of Finance, Tax and Advice. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Heb je een kaderberoepsgericht-diploma (Handel en Administratie) dan is het handig als je economie in je vakkenpakket hebt.

Versnellen in Amersfoort
Het is mogelijk de opleiding versneld te doorlopen. Tijdens het eerste half jaar kun je jezelf bewijzen en aantonen dat je het aankunt de opleiding sneller af te ronden. Het docententeam neemt hierover dan de uiteindelijke beslissing. Als je mag versnellen maak je met je studentcoach aanvullende afspraken.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Extra examen PDB

Naast het reguliere diploma kun je extra lessen volgen om je Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) te halen. Dat doen wij in samenwerking met de Nederlandse Associatie voor Examinering.

De theorie voor dit examen zit voor een deel al in de reguliere lesstof. Het examen wordt apart door de Associatie afgenomen. Met het behalen van het PDB heb jij een waardevol extra diploma naast het mbo-diploma! Voor de extra lessen, studiemateriaal en examen worden geen kosten in rekening gebracht. Alleen studenten die extra gemotiveerd zijn en die voor een aantal vakken boven een bepaald gemiddelde hebben gescoord, komen hiervoor in aanmerking.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: