Junior Assistent-Accountant (bol, mbo)

  • Niveau 4
  • BOL

Deze opleiding is er ook als:

Wat doe je in dit beroep?

Na deze opleiding kun je aan de slag als junior assistent-accountant. Als junior assistent-accountant werk je op een accountantskantoor of administratiekantoor dat de financiële administratie regelt voor kleine tot middelgrote ondernemingen. Jij controleert de financiële informatie van klanten en stelt belastingaangiften op. Als assistent-accountant werk je ook soms bij klanten. Je start deze opleiding met het brede basisjaar van Business, Sales & Finance.

Is dit iets voor mij?

Je bent een pietje-precies. Per ongeluk ergens een nulletje te veel of te weinig zetten, zal jou niet snel gebeuren. Je weet beheerst en vriendelijk te blijven, ook als je financiële verliezen moet melden. Je bent nauwkeurig en werkt graag met cijfers. Kun jij je in deze omschrijving vinden, dan is deze opleiding iets voor jou.

Vragen tijdens de zomer

Vragen tijdens de zomer?

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Duur

2-3 jaar / Versnellen tijdens je opleiding

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 1.216-

Crebonummer en naam

25140 Junior assistent-accountant

Wat leer je?

Tijdens de opleiding leer je hoe je de administratie bij een bedrijf doet, dus: periodeafsluitingen maken, dagboeken bijhouden en debiteuren- en crediteurenbeheer uitvoeren.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je start de opleiding Junior Assistent-Accountant met de brede basisfase van ‘Business, Sales en Finance’. Hierin krijg je de kans van alle andere Business, Sales en Finance-opleidingen te proeven. Merk je dat je niet op de goede plek zit? Dan is switchen van opleiding nog mogelijk. Kijk voor meer informatie over dit brede basisjaar bij de opleiding Business, Sales & Finance.

Je leer onder andere hoe je een financiële administratie controleert. Ook krijg je een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

Het is ook mogelijk om deze opleiding sneller af te ronden. Natuurlijk vraagt dat meer van jou en daarom gelden er aanvullende toelatingsvoorwaarden. Welke dat zijn lees je bij Vooropleiding.

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een (salaris)administratie- of accountantskantoor. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. In het bedrijf waar je stage loopt, helpt een praktijkopleider jou op de werkplek. Op de stageplek oefen je met werk dat bij je opleiding hoort en maak je praktijkexamens. Je loopt elk leerjaar stage.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als junior assistent-accountant, en kun je werken bij een (salaris)administratie- of accountantskantoor. Of je studeert verder, binnen mbo of je gaat naar het hbo. Denk aan Accountancy en Bedrijfseconomie. Of Moderne Bedrijfsadministratie, eventueel gevolgd door het Staatspraktijkdiploma voor Bedrijfsadministratie. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Heb je een kaderberoepsgericht-diploma (Handel en Administratie) dan is het handig als je economie in je vakkenpakket hebt.

Versnellen in Amersfoort
Het is mogelijk de opleiding versneld te doorlopen. Tijdens het eerste half jaar kun je jezelf bewijzen en aantonen dat je het aankunt de opleiding sneller af te ronden. Het docententeam neemt hierover dan de uiteindelijke beslissing. Als je mag versnellen maak je met je studentcoach aanvullende afspraken.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. Studenten krijgen in schooljaar 2021-2022 een eenmalige korting van 50% op het lesgeld en betalen dus € 608,-.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Extra examen PDB

Naast het reguliere diploma kun je extra lessen volgen om je Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) te halen. Dat doen wij in samenwerking met de Nederlandse Associatie voor Examinering.

De theorie voor dit examen zit voor een deel al in de reguliere lesstof. Het examen wordt apart door de Associatie afgenomen. Met het behalen van het PDB heb jij een waardevol extra diploma naast het mbo-diploma! Voor de extra lessen, studiemateriaal en examen worden geen kosten in rekening gebracht. Alleen studenten die extra gemotiveerd zijn en die voor een aantal vakken boven een bepaald gemiddelde hebben gescoord, komen hiervoor in aanmerking.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: