Juridisch Administratief Dienstverlener (bbl, mbo)

 • Niveau 4
 • BBL
 • Versnellen tijdens je opleiding

Wat doe je in dit beroep?

Iedereen heeft te maken met wetten en rechtspraak. Iemand vergeet bijvoorbeeld een rekening te betalen waardoor er bij hem thuis een deurwaarder aanbelt. Of een inbreker hoort in de rechtbank dat hij twee maanden naar de gevangenis moet. Wie zorgt dat alles op rolletjes loopt? Dat is de Juridisch Administratief Dienstverlener. Met dit beroep werk je bijvoorbeeld voor advocaten, notarissen of makelaars. Maar denk ook aan functies bij gemeenten, woningbouwverenigingen, schuldhulpverleningsbureaus, waterschappen en verzekeringsmaatschappijen. Van elke klant houd je het overzicht bij zodat alle informatie beschikbaar is.

Is dit iets voor mij?

Je bent nauwkeurig, betrouwbaar en werkt graag met mensen. Ook kun je goed zelfstandig werken en geef je niet snel op. Vind je wet- en regelgeving interessant en ben je bovendien goed in Nederlands? Dan is deze opleiding echt iets voor jou!

Let op: de lesdag is op woensdag

Open avond 16 juni

Open avond 16 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 4

Start

Eind augustus 2022

Lesgeld

€ 624,-

Crebonummer en naam

 • 25145 Juridisch administratief dienstverlener

Wat leer je?

Tijdens de opleiding leer je onder andere om juridische gegevens op te vragen en dossiers van klanten bij te houden.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Als Juridisch Administratief Dienstverlener kun je werken bij uiteenlopende organisaties. Daarom leer je bij ons het beroep van juridisch administratief dienstverlener en alle bijzonderheden binnen vijf grote samenhangende thema’s.

Ook krijg je een aantal algemene vakken. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Personen- en familierecht
 • Erfrecht
 • Arbeids-, sociaal- en bestuursrecht
 • Staats- en strafrecht

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap
 • ICT

Werkend leren

Op je werkleerplek werk je minimaal 2 dagen in de week, gedurende je gehele opleiding. Daarnaast volg je één dag per week (op de woensdag) lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die passen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijktentamens. De school onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt of op de site van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Ook kan je contact opnemen met het Leerwerkloket van je gemeente.

In het bedrijf waar je werkt of stage loopt, helpt een praktijkopleider jou op de werkplek. De school kijkt samen met deze praktijkopleider hoe het met jou gaat op stage. Op de werk- of stageplek oefen je met werk dat bij je opleiding hoort en maak je praktijktentamens.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als juridisch-administratief dienstverlener en kun je aan de slag bij bijvoorbeeld advocatenkantoren, notarissen, makelaars, incassobureaus of rechtbanken.

Of je studeert verder, binnen het mbo of je gaat naar het hbo. Wij hebben bijvoorbeeld een samenwerkingsverband met Hogeschool Utrecht. Hierdoor kun je makkelijk doorstromen naar de hbo-opleidingen Management, Economie en Recht (MER), Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) of hbo-Recht. Je kunt ook kiezen voor andere hbo-opleidingen.

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je vooraf een baan bij een erkend leerwerkbedrijf nodig. 

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma mbo niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of minimaal een officieel overgangsbewijs havo of vwo 3 naar 4 

Voor het vinden van een leerwerkplek zie website van S-BB en Stagemarkt of neem contact op met het leerwerk loket van je gemeente.

Het is mogelijk om deze opleiding sneller af te ronden.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je achttiende betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 624,-. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: