Juridisch Administratief Dienstverlener (bol, mbo)

 • Niveau 4
 • BOL
 • Versnellen tijdens je opleiding

Wat doe je als juridisch administratief dienstverlener?

Je werkt bijvoorbeeld bij een advocatenkantoor, makelaar, verzekeraar, notaris of gemeente. Hier ben je bezig met recht. Jij zoekt uit welke wetten en regels er gelden voor jouw klanten. Je legt deze juridische regels uit en zorgt ervoor dat alles volgens de wet verloopt. 

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Je bent nauwkeurig, betrouwbaar en werkt graag met mensen. Ook kun je goed zelfstandig werken en geef je niet snel op. Vind je wet- en regelgeving interessant en ben je goed in Nederlands? Dan is deze opleiding echt iets voor jou! 

Ambitieus? 

 • Ambitieuze studenten kunnen deze opleiding (let op: alleen in Amersfoort) ook afronden in 2 jaar. Na het eerste halfjaar kijken we samen met jou - op basis van studentenpunten - of dit mogelijk is. 
 • In Utrecht duurt deze opleiding 3 jaar. Mocht je daar willen versnellen, dan kan dat direct vanaf de start via de 1-jarige of de 2-jarige opleiding. 

 

Open week december

Aanmelden open week december

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Start

 • Februari 2022
 • Eind augustus 2022

Crebonummer en naam

25145 Juridisch administratief dienstverlener

Wat leer je tijdens de opleiding Juridisch Administratief Dienstverlener?

Je leert om juridische gegevens op te vragen en dossiers van klanten bij te houden. Je krijgt les binnen vijf thema’s. Op deze manier leer je hoe de rechtsgebieden met elkaar samenhangen. De thema’s zijn:

 1. Mijn Beroep: basiskennis recht en werken met wettenbundels
 2. Werk en Inkomen: arbeidsrecht, sociale zekerheid en belastingrecht
 3. Huisje, Boompje, Beestje: belastingrecht, goederenrecht en verbintenissenrecht
 4. Overheid & Burger: bestuursrecht, personen- en familierecht
 5. Lief & Leed: erfrecht, procesrecht en strafrecht

Hoe ziet de opleiding tot Juridisch Administratief Dienstverlener eruit?

Meerdere dagdelen per week werk je aan opdrachten in werkcolleges. Daarnaast neem je deel aan hoorcolleges en lessen om zo jouw leerdoelen te behalen. De vakken sluiten zoveel als mogelijk aan bij het thema. Als juridisch administratief dienstverlener moet je goed kunnen werken met de programma’s Word, Excel en Outlook. Je volgt les in een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. De algemene vakken zijn:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Loopbaan en Burgerschap
 • ICT

Vragen over de opleiding
Amersfoort: mevr. A. Boutalab, anoual.boutalab@rocmn.nl.
Utrecht: info.jsi@rocmn.nl 

Deze skills ga je leren

Professioneel communiceren

Werken met wettenbundels

Samenwerken

Leerdoelen halen

Klantvriendelijk zijn

Gestructureerd werken

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij bijvoorbeeld advocatenkantoren, notarissen, makelaars, incassobureaus of rechtbanken.

Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Bijvoorbeeld met stagevoorbereidingslessen en loopbaanlessen. Een stageplek moet erkend zijn door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). 

In het bedrijf waar je stage loopt, helpt een praktijkopleider jou op de werkplek. De school kijkt samen met deze praktijkopleider hoe het met jou gaat op stage. Op de stageplek oefen je met werk dat bij je opleiding hoort en maak je praktijktentamens.

Na je opleiding Juridisch Administratief Dienstverlener

Nadat je afgestudeerd bent, kun je aan de slag bij bijvoorbeeld advocatenkantoren, notarissen, makelaars, incassobureaus, gemeenten of rechtbanken.

Of je studeert verder, bijvoorbeeld op het hbo. Wij hebben een samenwerkingsverband met Hogeschool Utrecht. Hierdoor kun je makkelijk doorstromen naar de hbo-opleidingen Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) of HBO-Rechten. Je kunt ook kiezen voor andere hbo-opleidingen.

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Doorstroom naar het hbo

Wil je doorstromen naar het hbo? Dat kan met deze mbo niveau 4 opleiding! Met extra vakken bereiden we je goed voor op de overstap naar werk of het hbo.

Je kan bijvoorbeeld kiezen voor het keuzedeel Innovatie, om te leren hoe je op de actuele veranderingen in de markt kunt inspelen. Voor de perfecte voorbereiding kun je ook kiezen voor het keuzedeel doorstroom hbo. We bieden daarnaast excellentieprogramma's aan over wiskunde of Microsoft Office, zodat jij een specialist wordt op dit gebied. Of kies voor het programma Cambridge Engels en krijg een felbegeerd certificaat van Cambridge.

Versneld door naar het hbo?

 • Ambitieuze studenten kunnen deze opleiding (alleen in Amersfoort) ook afronden in 2 jaar. Na het eerste half jaar kijken we samen met jou - op basis van studentenpunten - of dit mogelijk is. Ga ervoor! 
 • In Utrecht duurt deze opleiding 3 jaar. Mocht je daar willen versnellen, dan kan dat direct vanaf de start. Hieronder vind je meer informatie over het 1-jarige en het 2-jarige traject. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: