Juridisch Administratief Dienstverlener (versneld 1 jarig - bol, mbo)

 • MHBO (niveau 4)
 • BOL

Deze opleiding is er ook als:

Wat doe je als juridisch administratief dienstverlener?

Je werkt bijvoorbeeld bij een advocatenkantoor, makelaar, verzekeraar, notaris of gemeente. Hier ben je bezig met recht. Jij zoekt uit welke wetten en regels er gelden voor jouw klanten. Je legt deze juridische regels uit en zorgt ervoor dat alles volgens de wet verloopt. 

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Omdat je veel met wet en regelgeving werkt, moet je nauwkeurig en betrouwbaar zijn. Het is ook belangrijk dat je zelf initiatief neemt en dingen graag wilt uitzoeken. Geef je niet snel op en werk je graag met mensen? Dan is deze opleiding echt iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / MHBO (niveau 4)

Duur

1 jaar

Start

Eind augustus 2022

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

 • 25145 Juridisch administratief dienstverlener

Wat leer je op de opleiding Juridisch Administratief Dienstverlener?

Tijdens de opleiding Juridisch Administratief Dienstverlener leer je alles over recht. Je krijgt les binnen vijf thema's, zodat je precies weet welke wetten allemaal met elkaar te maken hebben. Je leert ook om juridische gegevens op te vragen en bij te houden in een dossier. Ook klantcontact is een belangrijk onderdeel van de opleiding. De thema’s zijn:

 • Mijn Beroep: basiskennisrecht en werken met wettenbundels
 • Werk en Inkomen: arbeidsrecht, sociale zekerheid en belastingrecht
 • Huisje, Boompje, Beestje: belastingrecht, goederenrecht en verbintenissenrecht
 • Overheid & Burger: bestuursrecht, personen- en familierecht
 • Lief & Leed: erfrecht, procesrecht en strafrecht

Hoe ziet deze opleiding eruit?

Dit is een versnelde opleiding. Dat betekent dat de lesstof sneller wordt behandeld en dat de werkdruk hoger ligt. Daarom gelden er extra toelatingsvoorwaarden. Welke dit zijn, lees je bij 'Vooropleiding'. 

Tijdens de opleiding krijg je hoorcolleges waarin de vijf thema's aan bod komen. Je maakt opdrachten tijdens de werkcolleges. Omdat je als juridisch administratief dienstverlener goed moet kunnen werken met Word, Excel en Outlook, krijg je ook daar les in. Daarnaast volg je de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Je kunt uit een breed aanbod van keuzedelen kiezen, zoals Ondernemer en Online Marketing en het toepassen van e-commerce. Wil je doorstuderen op het hbo? Kies dan voor het keuzedeel 'Doorstroom hbo'. Ieder jaar komen er nieuwe keuzedelen bij. 

Vragen over de opleiding?
Mail naar: @email  

Dit ga je leren

Professioneel communiceren

Samenwerken

Klantvriendelijk zijn

Werken met wettenbundels

Gestructureerd werken

Leerdoelen halen

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Tijdens de opleiding loop je drie dagen in de week een half jaar lang stage. Je doet ervaring op bij bijvoorbeeld advocatenkantoren, notarissen, makelaars, incassobureaus of rechtbanken.

Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Bijvoorbeeld met stagevoorbereidingslessen en loopbaanlessen. Een stageplek moet erkend zijn door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). 

In het bedrijf waar je stage loopt, helpt een praktijkopleider jou op de werkplek. De school kijkt samen met deze praktijkopleider hoe het met jou gaat op stage. Op de stageplek oefen je met werk dat bij je opleiding hoort en maak je praktijktentamens.

Na je opleiding

Na één jaar studeer je af. Je kunt dan direct aan het werk gaan, of doorstuderen op het hbo. Je kunt makkelijk doorstromen naar de hbo opleiding Management, Economie en Recht (MER), Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) of Recht. Ook andere hbo-opleidingen zijn natuurlijk mogelijk.

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Voor deze versnelde opleiding gelden onderstaande toelatingsvoorwaarden:

 • Diploma mbo-niveau 4 en een gunstig resultaat op de capaciteitentest, óf
 • Overgangsbewijs van havo of vwo 4 naar 5 en een gunstig resultaat op de capaciteitentest, óf
 • Diploma havo of hoger

Uiterlijk 1 juli dien je de definitieve cijferlijst van je opleiding aan te leveren. Op dat moment dien je te voldoen aan de toelatingsvoorwaarden om daadwerkelijk te kunnen starten met deze eenjarige opleiding.

Kennismaken

Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismaking. Dan kijken we of je voldoet aan de toelatingseisen en of de opleiding bij je past. Jouw ouders zijn hierbij ook van harte welkom. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2022 - 2023: € 1.239,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Tevredenheid

Studenten die deze opleiding volgen zijn tevreden over de persoonlijke begeleiding en de excellentieprogramma’s waaraan je kunt deelnemen, zoals Cambridge Engels.

Daarnaast kent de opleiding een hoog rendement en een hoog slagingspercentage. Onze juridische studenten zijn het meest succesvol in het eerste jaar van het hbo ten opzichte van andere mbo-scholen (bron: Benchmark mbo). Je krijgt bij ons dan ook extra vakken als Taalvaardigheid en Statistiek.

Interessant voor als je wilt doorstromen naar het hbo: je kunt meedoen aan het Skills Coach Programma waarbij je wordt begeleid door een hbo-student die je ook in het eerste jaar van het hbo blijft begeleiden.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: