Juridisch Administratief Dienstverlener (versneld - bbl, mbo)

BBL - Niveau 4

Wat doe je als juridisch administratief dienstverlener?

Als juridisch administratief dienstverlener werk je bijvoorbeeld bij een advocatenkantoor, een makelaar, notaris of gemeente. Hier ben je bezig met recht. Jij zoekt uit welke wetten en regels er gelden voor jouw klanten. Je legt deze juridische regels uit en zorgt ervoor dat alles volgens de wet verloopt. 

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Omdat je veel met wet en regelgeving werkt, moet je nauwkeurig en betrouwbaar zijn. Het is ook belangrijk dat je zelf initiatief neemt en dingen graag wilt uitzoeken. Ben je daarnaast een doorzetter en werk je graag met mensen? Dan is deze opleiding echt iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 4

Start

Eind augustus 2020

Lesgeld

€ 588,-

Crebonummer en naam

25145 Juridisch administratief dienstverlener

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?

Tijdens deze versnelde opleiding Juridisch Administratief Dienstverlener leer je alles over recht. Je krijgt les binnen vijf thema's, zodat je precies weet welke wetten allemaal met elkaar te maken hebben. Je leert natuurlijk ook juridische gegevens op te vragen en bij te houden in een dossier. Ook klantcontact is een belangrijk onderdeel van de opleiding. De thema’s zijn:

  • Mijn Beroep: basiskennisrecht en werken met wettenbundels
  • Werk en Inkomen: arbeidsrecht, sociale zekerheid en belastingrecht
  • Huisje, Boompje, Beestje: belastingrecht, goederenrecht en verbintenissenrecht
  • Overheid & Burger: bestuursrecht, personen- en familierecht
  • Lief & Leed: erfrecht, procesrecht en strafrecht

Hoe ziet de opleiding Juridisch Administratief Dienstverlener eruit?

Deze opleiding Juridisch Administratief Dienstverlener is een versnelde opleiding. Dat betekent dat de lesstof sneller wordt behandeld en dat de werkdruk hoger ligt. Hierdoor gelden er extra toelatingsvoorwaarden voor deze opleiding. Welke dit zijn lees je bij Vooropleiding. 

Deze opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je 1 dag per week naar school gaat en in de praktijk leert. Tijdens de lesdag krijg je de algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Ook krijg je theorievakken volgens de vijf thema's. Je kunt ook nog een aantal keuzevakken kiezen, zoals Ondernemer en Online Marketing, Doorstroom hbo of Toepassen van e-commerce. 

Werkend leren

Op je leerwerkplek werk je minimaal 2 dagen (16 uur) in de week, gedurende je gehele opleiding. Daarnaast volg je één dag per week (op de vrijdag) lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die passen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt of op de site van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Ook kan je contact opnemen met het Leerwerkloket van je gemeente.

In het bedrijf waar je werkt, helpt een praktijkopleider jou op de werkplek. De school kijkt samen met deze praktijkopleider hoe het met jou gaat op het werk. Op de werkplek oefen je met werk dat bij je opleiding hoort en maak je praktijktentamens.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af. Je kunt dan direct aan het werk gaan. Maar doorstuderen op het hbo is natuurlijk ook mogelijk. Je kunt makkelijk doorstromen naar de opleiding Management, Economie en Recht (MER), Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) of Recht. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor andere hbo-opleidingen. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Om met deze versnelde opleiding te kunnen starten moet je voldoen aan onderstaande eisen. Daarnaast heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je kan al starten ook al heb je nog geen leerwerkbedrijf. Echter voor medio december moet je er een hebben.

  • Diploma vmbo gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma mbo niveau 3 of 4 vergelijkbaar
  • Of minimaal een officieel overgangsbewijs havo of vwo 3 naar 4

 Heb je een diploma vmbo kader of mbo 2 dan nodigen we je uit voor een motivatie- en capaciteitentest. Aan de hand daarvan kijken we of je in aanmerking komt voor de deze opleiding.

Kennismaken

Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismaking. Dan kijken we of je voldoet aan de toelatingseisen en of de opleiding bij je past. Jouw ouders zijn hierbij ook van harte welkom. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 588,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2019-2020. Het lesgeld voor schooljaar 2020-2021 is nog niet bekend.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: