Legal, Insurance & HR Services Specialist (bbl, mbo)

  • Niveau 4
  • BBL
  • Start ook in feb 2023
  • Versnellen tijdens je opleiding

Deze opleiding is er ook als:

Wat doe je in dit beroep?

Als Legal Insurance & HR Services Specialist werk je bij een advocatenkantoor, makelaar, verzekeraar, notaris, gemeente of human resources (HR)-afdeling. Je gaat op een praktische manier aan de slag met allerlei vraagstukken op gebied van recht, verzekeringen en personeelszaken.

Je informeert en adviseert klanten over rechten en plichten. Denk aan een vraag over een schadevergoeding of bouwvergunning, personeelsvragen en aanvragen voor een verzekeringspolis. Je geeft advies, je maakt ingewikkelde informatie begrijpelijk en je voert gesprekken met klanten. 

Ook geef je toelichting op (juridische) documenten, specificaties, berekeningen en/of hr-gerelateerde zaken zoals arbeidsvoorwaarden. Je werkt dus met veel informatie die je vervolgens verwerkt in administratieve systemen en aan het management presenteert.

Is deze mbo-opleiding voor mij?

Zoek je graag zaken tot de bodem uit? Lijkt het je het leuk om ingewikkelde juridische zaken te vertalen in begrijpelijke taal? Help je graag mensen? En wil je graag werken en leren? Dan is deze bbl-opleiding iets voor jou!

Deze opleiding is nieuw. Het is een samenvoeging van de opleidingen Medewerker HRM en Juridisch Adminstratief Dienstverlener. 

Open avond 18 oktober

Open avond 18 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 4

Start

  • Februari 2023
  • Augustus 2023

Lesgeld

€ 624,-

Crebonummer en naam

  • 25726 Legal, Insurance & HR Services Specialist

Wat leer je op de mbo-opleiding Legal, Insurance & HR Services Specialist?

Je leert tijdens deze mbo-opleiding hoe je klanten, medewerkers, bedrijven en instanties adviseert en ondersteunt bij juridische en HR-zaken en hoe je deze vervolgens goed vastlegt in dossiers.

Je leert hoe je ingewikkelde zakelijke informatie op een begrijpelijke manier aan klanten of medewerkers kunt overbrengen. Je leert veel over wet- en regelgeving en HR processen. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

In ons onderwijs werken we met zogenaamde beroepsthema`s. Per thema komt het vak recht en/of verzekeringen en/of HR samen met de andere vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaanleren en burgerschap.

Je gaat op een praktische manier aan de slag met allerlei concrete vraagstukken op gebied van recht, verzekeringen en HR. Die vraagstukken halen we voor een groot deel op bij bedrijven uit de regio. Je leert kennis toepassen, samenwerken, onderzoeken en je wordt uitgedaagd om creatief aan de slag te gaan.

Onze opleiding duurt 3 jaar. Maar je kunt ook eerder klaar zijn. Dat hangt vooral af van hoe snel jij je ontwikkelt.

Deze skills ga je leren

Nauwkeurig werken

Samenwerken

Klantgerichtheid

Werkend leren

Op je werkleerplek werk je minimaal twee dagen in de week, gedurende je gehele opleiding. Daarnaast volg je één dag per week (woensdag) lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die passen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijktentamens. De school onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt of op de site van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Ook kun je contact opnemen met het leerwerkloket van je gemeente.

In het bedrijf waar je werkt of stage loopt, helpt een praktijkopleider jou op de werkplek. De school kijkt samen met deze praktijkopleider hoe het met jou gaat op stage. Op de werk- of stageplek oefen je met werk dat bij je opleiding hoort en maak je praktijktentamens.

Na je opleiding

Na je opleiding ga je aan de slag als Legal, Insurance & HR Services Specialist (voorheen Juridisch Administratief Dienstverlener of Medewerker HRM). Je kunt ook verder studeren op het hbo, bijvoorbeeld Rechten, Sociaal Juridische Dienstverlening, Social Work of Human Resource Management.

Vooropleiding

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je vooraf een baan bij een erkend leerwerkbedrijf nodig. 

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma mbo niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
  • Of minimaal een officieel overgangsbewijs havo of vwo 3 naar 4 

Voor het vinden van een leerwerkplek zie website van S-BB en Stagemarkt of neem contact op met het leerwerk loket van je gemeente.

Het is mogelijk om deze opleiding sneller af te ronden.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 624,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden. 

 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: