Legal, Insurance & HR Services Specialist - bol

  • Niveau 4
  • BOL
  • Versnellen tijdens je opleiding

Opleiding tot Legal, Insurance & HR Services Specialist

Bij de opleiding Legal, Insurance & HR Services Specialist (voorheen Juridisch Administratief Dienstverlener of Medewerker HRM) doe je brede juridische kennis op. Je leert alles over recht en wet- en regelgeving. 

In verschillende thema’s leer je hoe je met die kennis klanten of collega's informeert en adviseert en hoe je dit alles administratief afhandelt.

Je leert de kennis toe te passen in echte situaties. Denk aan het oprichten van een (eigen) bedrijf waarin je te maken krijgt met diverse rechtsvragen, zoals omgaan met privacy, bedrijfsverzekeringen en personeelsbeleid. Zo levensecht leer je bij ons.

Is Legal, Insurance & HR Services Specialist iets voor jou?

Werk je graag met mensen? Ben je nieuwsgierig en onderzoekend? Vind je het leuk om je te verdiepen in de wet? Heb je oog voor detail, werk je graag nauwkeurig en volgens procedure? Kun je omgaan met vertrouwelijke informatie? Dan is het beroep van Legal, Insurance & HR Services Specialist jou op het lijf geschreven!

Open avond 12 oktober

Open avond 12 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Duur

3 jaar / Versnellen tijdens je opleiding

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 1.357,-

Crebonummer en naam

  • 25726 Legal, Insurance & HR Services Specialist

Het werk van een legal, insurance & HR Services specialist

Als Legal, Insurance & HR Services Specialist werk je bijvoorbeeld bij een advocatenkantoor, makelaar, verzekeraar, notaris, gemeente of human resources (HR)-afdeling. Je gaat op aan de slag met allerlei vraagstukken op gebied van recht, verzekeringen en personeelszaken.

Je informeert en adviseert klanten over rechten en plichten. Denk aan een vraag over schadevergoeding, bouwvergunning, personeelsvragen en aanvragen voor een verzekeringspolis.

Ook geef je toelichting op (juridische) documenten, specificaties, berekeningen en/of hr-zaken zoals arbeidsvoorwaarden. Je werkt dus met veel informatie die je vervolgens verwerkt in administratieve systemen en aan het management presenteert.

Inhoud van de opleiding Legal, Insurance & HR Sercices Specialist

Je start deze opleiding met een breed programma in het eerste jaar. Je zit dan in de klas met studenten van alle opleidingen in de richting Economie & Ondernemen. Door verschillende projecten te doen en in gemixte klassen te werken, leer je hoe het bedrijfsleven in elkaar zit en maak je kennis met alle richtingen.

Je gaat werken aan beroepsthema's en per thema komt het vak recht en/of verzekeringen en/of HR samen met de andere vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaanleren en burgerschap.

Je gaat op een praktische manier aan de slag met allerlei vraagstukken op gebied van recht, verzekeringen en HR. Die vraagstukken komen voor een groot vanuit bedrijven in de regio. Je leert kennis toepassen, samenwerken, onderzoeken en je wordt uitgedaagd om creatief aan de slag te gaan.

Onze opleiding duurt normaal gesproken 3 jaar. Je kunt ook eerder klaar zijn. Dat hangt vooral af van hoe snel jij je ontwikkelt. Ongeveer 40% van je tijd breng je in het werkveld door, bijvoorbeeld met stagelopen.

Dit ga je leren

Samenwerken

Klantgerichtheid

Nauwkeurig werken

Administratie

Stage

De stage is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens je stage pas je het geleerde toe in het werkveld, bijvoorbeeld bij advocatenkantoren, notarissen, makelaars, verzekeraars, banken, incassobureaus of rechtbanken. We ondersteunen je bij het vinden van een stage.

Wat kun je na de opleiding Legal, Insurance & HR Services Specialist?

Verder studeren
Je kunt verder studeren op het hbo, bijvoorbeeld in de richting van Rechten, Sociaal Juridische Dienstverlening, Social Work of Human Resource Management.

Aan het werk
Na je opleiding ga je aan de slag als Legal, Insurance & HR Services Specialist (voorheen Juridisch Administratief Dienstverlener of Medewerker HRM). Je kunt gaan werken bij veel verschillende bedrijven en instellingen op de juridische afdeling of bij een advocatenkantoor, makelaar, notaris of bank. 

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld € 1.357,-. Voor een bbl-opleiding op niveau 4 is dat €654,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Begin juli staat per opleiding en leerjaar aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt voor het komend schooljaar.

Waarom kiezen voor Business & Administration College

  • Fijne sfeer, je bent bij ons geen nummer, docenten kennen je bij naam. 
  • Jouw ontwikkeling staat centraal. Je vaste begeleider helpt je bij het maken van (studie)keuzes en bespreekt hoe het met je gaat en wat je nodig hebt
  • Vanaf dag 1 doe je interessante praktijkervaring op. Door projecten, gastlessen én door stage te lopen bij toonaangevende organisaties.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: