Legal, Insurance & HR Services Specialist (bol, mbo)

  • Niveau 4
  • BOL
  • Versnellen tijdens je opleiding

Wat doe je in dit beroep?

Als Legal, Insurance & HR Services Specialist (voorheen Juridisch Administratief Dienstverlener of Medewerker HRM) werk je bijvoorbeeld bij een advocatenkantoor, makelaar, verzekeraar, notaris, gemeente of human resources (HR)-afdeling. Je gaat op een praktische manier aan de slag met allerlei vraagstukken op gebied van recht, verzekeringen en personeelszaken.

Je informeert en adviseert klanten over rechten en plichten. Denk aan een vraag over schadevergoeding, bouwvergunning, personeelsvragen en aanvragen voor een verzekeringspolis.

Ook geef je toelichting op (juridische) documenten, specificaties, berekeningen en/of hr-gerelateerde zaken zoals arbeidsvoorwaarden. Je werkt dus met veel informatie die je vervolgens verwerkt in administratieve systemen en aan het management presenteert.

Is dit iets voor mij?

Werk je graag met mensen? Ben je nieuwsgierig en onderzoekend? Vind je het leuk om je te verdiepen in de wet? Heb je oog voor detail, werk je graag nauwkeurig en volgens procedure? Kun je omgaan met vertrouwelijke informatie? Dan is het beroep van Legal, Insurance & HR Services Specialist jou op het lijf geschreven!

Je start deze opleiding met een breed eerste jaar.

Open avond 15 juni

Open avond 15 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Duur

3 jaar / Versnellen tijdens je opleiding

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

  • 25726 Legal, Insurance & HR Services Specialist

Wat leer je op deze mbo-opleiding?

Tijdens de opleiding Legal, Insurance & HR Services Specialist doe je brede juridische kennis op en leer je alles over verzekeringen en hr-processen. In verschillende thema’s leer je hoe je met die kennis bepaalde vragen kunt beantwoorden, klanten informeert en adviseert en hoe je dit alles administratief afhandelt.

Je leert de kennis toe te passen in echte situaties. Denk aan het oprichten van een (eigen) bedrijf waarin je te maken krijgt met diverse rechtsvragen, zoals omgaan met privacy, bedrijfsverzekeringen en personeelsbeleid. Zo levensecht leer je bij ons.

Hoe ziet de opleiding eruit?

In ons onderwijs werken we met zogenaamde beroepsthema`s, waarin per thema het vak recht en/of verzekeringen en/of HR samenkomt met de andere vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaanleren en burgerschap.

Je gaat op een praktische manier aan de slag met allerlei concrete vraagstukken op gebied van recht, verzekeringen en HR. Die vraagstukken halen we voor een groot deel op bij bedrijven uit de regio. Je leert kennis toepassen, samenwerken, onderzoeken en je wordt uitgedaagd om creatief aan de slag te gaan.

Onze opleiding duurt normaal gesproken 3 jaar. Maar je kunt ook eerder klaar zijn. Dat hangt vooral af van hoe snel jij je ontwikkelt. Ongeveer 40% van je tijd breng je in het werkveld door.

Dit ga je leren

Samenwerken

Klantgerichtheid

Nauwkeurig werken

Administratie

Stage lopen

De stage is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens je stage pas je het geleerde toe in het werkveld, bij bijvoorbeeld advocatenkantoren, notarissen, makelaars, verzekeraars, banken, incassobureaus of rechtbanken. We ondersteunen je bij het vinden van een stage.

Na je opleiding

Na je opleiding ga je aan de slag als Legal, Insurance & HR Services Specialist (voorheen Juridisch Administratief Dienstverlener of Medewerker HRM), of je studeert verder op het hbo in de richting van bijvoorbeeld Rechten, Sociaal Juridische Dienstverlening, Social Work of Human Resource Management.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld € 1.239,-. Voor een bbl-opleiding op niveau 4 is dat €624,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Begin juli staat per opleiding en leerjaar aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt voor het komend schooljaar.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: