Wat doe je in dit beroep?
Als legal, insurance & hr services specialist (voorheen medewerker juridisch & hrm) weet jij veel over wet- en regelgeving. Je begrijpt de bestuurlijke en politieke omgeving van een bedrijf.
Als medewerker op een juridische afdeling of personeelszaken word je vaak geconfronteerd met complexe vragen, dossiers of situaties. Deze komen van collega’s of externe klanten.
Is deze mhbo-opleiding iets voor mij?
Deze mhbo-opleiding is speciaal voor ambitieuze studenten die sneller naar het hbo willen. Jij bent onderzoekend, communicatief vaardig en kunt nauwkeurig werken. De informatie waarmee je werkt is vertrouwelijk: jij stelt je neutraal en integer op. Dat betekent vaak dat je werkt onder strenge geheimhoudingsplicht. Ben je daarnaast een doorzetter en werk je graag met mensen? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.
Omdat dit een mhbo-opleiding is, gelden er extra toelatingsvoorwaarden. Je vindt die voorwaarden bij 'Vooropleiding'.
In het kort
Leerweg / Niveau
BOL / Mhbo (niveau 4)Duur
2 jaarStart
Lesgeld
€ 1.357,-Crebonummer en naam
- 25726 Legal, Insurance & HR Services Specialist

Wat leer je op deze opleiding?
Tijdens de opleiding Legal, Insurance & HR Services Specialist leer je alles over recht en wetten. Denk daarbij aan: werken met wettenbundels, sociale zekerheid, basisrecht en andere rechtsgebieden. Ook leer je juridische gegevens op te vragen en bij te houden in een (administratief) dossier. Klantcontact is een belangrijk onderdeel van de opleiding.
Hoe ziet deze juridische mbo-opleiding eruit?
Je krijgt dezelfde inhoud als bij de reguliere opleiding, alleen doe je er 2 jaar over i.p.v. 3 jaar.
Start je de opleiding in Amersfoort, dan start je in het brede eerste jaar. Je legt een stevige basis in het eerste half jaar, daarna ga je je verdiepen in je gekozen richting.
In Utrecht wordt de stof van de drie leerjaren samengevoegd tot twee.
Inhoud van de opleiding
Tijdens de opleiding werk je met beroepsthema's die je voorbereiden op je toekomstige beroep. Je werkt aan verschillende onderwerpen zoals:
- Recht, Wet- en regelgeving
- Human Resource Management (HRM)
- Communicatie
- Microsoft Office
Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap en keuzedelen.
Dit ga je leren
Samenwerken
Klantgerichtheid
Nauwkeurig werken
Administratie
Stage
De stage is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens je stage pas je alles wat je op school leert toe in het juridische werkveld. Mogelijke stageplekken zijn advocatenkantoren, notarissen, makelaars, verzekeraars, banken, incassobureaus of rechtbanken. We helpen je bij het vinden van een geschikte stage.
Na je mbo-opleiding
Na 2 jaar haal jij het diploma Legal, Insurance & HR Services Specialist. Hiermee kun je direct aan het werk of doorstuderen op het hbo. Hbo-opleidingen die goed aansluiten zijn: Management, Economie en Recht (MER), Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD), Recht, Personeel & Arbeid of de associate degree Human Resource Management (HRM).
Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.
Vooropleiding
Je voldoet aan één van onderstaande eisen:
- Diploma vmbo-TL met een gemiddeld eindcijfer van 6,5 of hoger voor rekenen, Engels, Nederlands en economie en geen onvoldoendes op de eindlijst.
- Diploma op mbo-niveau 3.
- Minimaal overgangsbewijs van havo 4 naar 5.
- Minimaal overgangsbewijs van vwo 3 naar 4.
Voor Amersfoort geldt ook: daarnaast maak je de (online) Talentscan. Het resultaat van deze capaciteitentest moet bevestigen dat de opleiding bij jou past.
Uiterlijk 1 juli moet je de definitieve cijferlijst van je opleiding aanleveren. Op dat moment moet je dus voldoen aan de toelatingsvoorwaarden om te mogen starten met de opleiding.
Kennismaken
Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie.
Kosten opleiding
Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2023 - 2024: € 1.357,-.
Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn.
Aanmelden
Wil je in september nog starten? Meld je dan snel aan. Je hebt daarvoor je DigiD nodig.
Na aanmelding voor deze opleiding ontvang je binnen een week een uitnodiging voor het maken van een toelatingstest (AMN). Deelname aan de test is verplicht.