Legal, Insurance & HR Services Specialist (mhbo - bol, mbo)

 • MHBO (niveau 4)
 • BOL

Wat doe je in dit beroep?

Als Legal, Insurance & HR Services Specialist (voorheen Medewerker Juridisch & HRM) weet jij veel over wet- en regelgeving. Je begrijpt in welke bestuurlijke en politieke omgeving een bedrijf opereert.

Als medewerker op een juridische afdeling of personeelszaken word je vaak geconfronteerd met complexe vragen, dossiers of situaties. Deze komen van collega’s of externe klanten.

Is deze mhbo-opleiding iets voor mij?

Deze opleiding is speciaal voor ambitieuze studenten die sneller naar het hbo willen. Jij bent onderzoekend, communicatief vaardig en kunt nauwkeurig werken. De informatie waarmee je werkt is vertrouwelijk: jij stelt je neutraal en integer op. Dat betekent ook vaak dat je werkt onder strenge geheimhoudingsplicht. Ben je daarnaast een doorzetter en werk je graag met mensen? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Open avond 15 december

Open avond 15 december

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / MHBO (niveau 4)

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

 • 25726 Legal, Insurance & HR Services Specialist

Wat leer je op deze opleiding?

Tijdens de opleiding Legal, Insurance & HR Services Specialist leer je alles over recht en wetten. Denk daarbij aan: werken met wettenbundels, sociale zekerheid, basisrecht en andere rechtsgebieden. Ook leer je juridische gegevens op te vragen en bij te houden in een (administratief) dossier. Klantcontact is een belangrijk onderdeel van de opleiding.

Hoe ziet deze juridische mbo-opleiding eruit?

Je krijgt dezelfde vakken als bij de reguliere opleiding. Alleen doe je er geen drie maar twee jaar over. Je bent dus sneller klaar met je opleiding!

Dat vraagt natuurlijk wel wat van je. Daarom gelden er extra toelatingsvoorwaarden voor deze opleiding. Welke dit zijn, lees je bij 'Vooropleiding'.

Tijdens de opleiding werk je met beroepsthema's die je voorbereiden op je
toekomstige beroep en waarbinnen je werkt aan verschillende onderwerpen zoals:

 • Recht, Wet- en regelgeving
 • Human Resource Management (HRM)
 • Communicatie
 • Microsoft Office

Verder krijg je de volgende algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen en leren
 • Loopbaan en burgerschap

Dit ga je leren

Samenwerken

Klantgerichtheid

Nauwkeurig werken

Administratie

Stage

De stage is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens je stage pas je alles wat je op school leert toe in het juridische werkveld. Mogelijke stageplekken zijn advocatenkantoren, notarissen, makelaars, verzekeraars, banken, incassobureaus of rechtbanken. We helpen je bij het vinden van een geschikte stage.

Na je mbo-opleiding

Na 2 jaar haal jij het diploma Legal, Insurance & HR Services Specialist. Hiermee kun je direct aan het werk of doorstuderen op het hbo. Hbo-opleidingen die goed aansluiten zijn: Management, Economie en Recht (MER), Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD), Recht, Personeel & Arbeid of de associate degree Human Resource Management (HRM).

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Als je voldoet aan onderstaande aanvullende toelatingsvoorwaarden, dan is het mogelijk om je voor deze mhbo-opleiding aan te melden:

 • Diploma vmbo: theoretische of gemengde leerweg met een gemiddeld eindcijfer van 6,5 of hoger voor rekenen, Engels, Nederlands en economie. En voor deze vakken minimaal een 6 op de eindlijst en een gunstig resultaat op de capaciteitentest, óf
 • Diploma op mbo-niveau 3 en een positieve uitslag van de capaciteitentest, óf
 • Overgangsbewijs van havo 4 naar 5, óf
 • Overgangsbewijs van vwo 3 naar 4.

Uiterlijk 1 juli moet je de definitieve cijferlijst van je opleiding aanleveren.
Op dat moment moet je dus voldoen aan de toelatingsvoorwaarden om te mogen starten met de opleiding.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023: € 1.239,-. 

Houd ook rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli informeren we je over welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: