Managementassistent / Directiesecretaresse m/v (bbl, mbo)

BBL - Niveau 4

Wat doe je in dit beroep?

Als managementassistent ben je onmisbaar voor de manager of het managementteam van de organisatie waar jij werkt. Zij vertrouwen op jou bij taken waar ze zelf niet aan toekomen. Jij verwerkt bijvoorbeeld brieven en e-mails voor ze en verspreidt deze naar de juiste personen. Bij vergaderingen schuif je aan om aantekeningen te maken (notuleren). Dit doe je meestal in het Nederlands, maar soms zul je ook een brief in het Engels moeten schrijven. Verder voer je telefoongesprekken en organiseer je activiteiten, zoals een vergadering, conferentie of zakenreis. Daarnaast houd je deadlines in de gaten en beheer je het budget voor bijvoorbeeld kantoormaterialen.

Is dit iets voor mij?

Je bent een echte regelaar en houdt van organiseren. Lopen zaken anders dan gepland, dan kom jij met een oplossing. Je vindt het makkelijk om snel besluiten te nemen en schrijft foutloos Nederlands en Engels. Managementassistenten gebruiken steeds vaker social media in hun werk. Mooi meegenomen dus als je handig bent met bijvoorbeeld LinkedIn en Twitter! Is Managementassistent / Directiesecretaresse m/v een typische meiden-opleiding? Nee hoor, ook steeds meer jongens kiezen voor dit beroep.

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 4

Duur

3 jaar

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 612,-

Crebonummer en naam

25574 Management assistant

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je om je werk goed te plannen en te organiseren, om brieven en e-mails op te stellen en op de computer te werken met Microsoft Office. Omdat dit een bbl-opleiding is, leer je veel in de praktijk. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school gaat en 20 tot 24 uur per week in de praktijk leert.

We leren je onder andere plannen, organiseren en foutloos brieven en e-mails opstellen in het Nederlands en Engels. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken.

Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je o.a. de volgende lessen:

 • Klantgericht werken
 • Communiceren
 • Werk plannen en organiseren
 • Correspondentie verzorgen per brief en e-mail
 • Microsoft Office
 • Agendabeheer
 • PR en Communicatie
 • Financieel- en administratieve taken uitvoeren

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Vragen over de opleiding
Dhr. Hans Engbers, h.engbers@rocmn.nl.

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als managementassistent / directiesecretaresse m/v en kun je aan de slag bij een bedrijf of instelling. Of je studeert verder, binnen het mbo of je gaat naar het hbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar een juridische of administratieve opleiding op hbo-niveau. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je vooraf een baan bij een erkend leerwerkbedrijf nodig. 

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma mbo niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of minimaal een officieel overgangsbewijs havo of vwo 3 naar 4 

Voor het vinden van een leerwerkplek zie website van S-BB en Stagemarkt of neem contact op met het leerwerk loket van je gemeente.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 612,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: