Managementassistent / Directiesecretaresse m/v (bol, mbo)

 • Niveau 4
 • BOL

Wat doe je in dit beroep?

Als managementassistent ben je onmisbaar voor de manager of het managementteam van de organisatie waar jij werkt. Zij vertrouwen op jou bij taken waar ze zelf niet aan toekomen. Jij verwerkt en verstuurt bijvoorbeeld brieven en e-mails voor ze. Tijdens vergaderingen maak je aantekeningen (notuleren). Dit doe je meestal in het Nederlands, maar soms zul je ook een brief in het Engels moeten schrijven. Verder voer je telefoongesprekken en organiseer je activiteiten, zoals een vergadering, conferentie of zakenreis. Daarnaast houd je deadlines in de gaten en beheer je het budget voor bijvoorbeeld kantoormaterialen. Je start deze opleiding met het brede basisjaar van Business, Sales & Finance.

Is dit iets voor mij?

Je bent een echte regelaar en houdt van organiseren. Lopen zaken anders dan gepland, dan kom jij met een oplossing. Je neemt makkelijk snel besluiten en schrijft foutloos Nederlands en Engels. Managementassistenten gebruiken steeds vaker social media in hun werk. Mooi meegenomen dus als je handig bent met bijvoorbeeld LinkedIn en Twitter. Is Managementassistent / Directiesecretaresse een typische meiden-opleiding? Nee hoor, ook steeds meer jongens kiezen voor dit beroep.

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Duur

3 jaar

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 1.216-

Crebonummer en naam

25574 Management assistant

Wat leer je?

Je leert o.a. om te plannen en organiseren, foutloos brieven en e-mails op te stellen in het Nederlands en Engels en op de computer te werken met Microsoft Office. Je leert tijdens de lessen op school, maar ook tijdens je stages. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je start deze opleiding met het brede basisjaar van Business, Sales & Finance. Hierin krijg je de kans ook van de andere opleidingen van Business, Sales & Finance te proeven. Merk je tijdens deze fase van de opleiding dat je niet op de goede plek zit? Dan is switchen van opleiding nog mogelijk zonder tijdsverlies. Na de basisfase maak je namelijk pas een definitieve keuze voor een richting en verdiep je je in alles waarmee je binnen het vakgebied van Managementassistent te maken krijgt.

Je krijgt een aantal algemene vakken en beroepsgerichte vakken en je gaat stage lopen. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je o.a. de volgende lessen:

 • Klantgericht werken
 • Communiceren
 • Werk plannen en organiseren
 • Correspondentie verzorgen per brief en e-mail
 • Microsoft Office
 • Agendabeheer
 • PR en Communicatie
 • Financieel- en administratieve taken uitvoeren

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Vragen over de opleiding
Dhr. Hans Engbers, h.engbers@rocmn.nl

Stage

Wat je op school leert, pas je toe tijdens je stages. Je gaat elk schooljaar op stage zodat je zoveel mogelijk werkervaring op doet. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. 

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als managementassistent / directiesecretaresse en kun je aan het werk of verder studeren op het hbo. Denk bijvoorbeeld aan een juridische of administratieve hbo-opleiding of de hbo-opleiding International Business. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Je kunt deze opleiding ook sneller afronden. Kijk voor meer informatie op de opleidingskaart Versneld managementassistent

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. Studenten krijgen in schooljaar 2021-2022 een eenmalige korting van 50% op het lesgeld en betalen dus € 608,-.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: