Managementassistent / Directiesecretaresse m/v (bol, mbo)

 • Niveau 4
 • BOL
 • Start ook in feb 2022

Wat doe je in dit beroep?

Let op: deze opleiding start bij voldoende aanmeldingen ook in februari 2022.

Als managementassistent ben je onmisbaar voor de manager of het managementteam van de organisatie waar jij werkt. Zij vertrouwen op jou bij taken waar ze zelf niet aan toekomen. Jij verwerkt en verstuurt bijvoorbeeld brieven en e-mails voor ze. Tijdens vergaderingen maak je aantekeningen (notuleren). Daarnaast houd je deadlines in de gaten en beheer je het budget voor bijvoorbeeld kantoormaterialen. Een heel veelzijdig beroep dus!

Is dit iets voor mij?

Je bent een echte regelaar en houdt van organiseren. Lopen zaken anders dan gepland, dan kom jij met een oplossing. Je neemt makkelijk snel besluiten en schrijft foutloos Nederlands en Engels. Managementassistenten gebruiken steeds vaker social media in hun werk. Mooi meegenomen dus als je handig bent met bijvoorbeeld LinkedIn en Twitter. Is Managementassistent / Directiesecretaresse een typische meiden-opleiding? Nee hoor, ook steeds meer jongens kiezen voor dit beroep.

Online open week december

Aanmelden open week december

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

 • Februari 2022
 • Eind augustus 2022

Crebonummer en naam

25574 Management assistant

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?

Tijdens de mbo-opleiding Managementassistent/Directiesecretaresse leer je agenda's beheren, bijeenkomsten organiseren, relaties beheren, administratieve taken uitvoeren en nog veel meer. Je leert dus om te plannen en te organiseren, foutloos brieven en e-mails op te stellen in het Nederlands en Engels en op de computer te werken met Microsoft Office. Je leert tijdens de lessen op school, maar ook tijdens je stages. Door deze afwisseling is het nooit saai.  

Hoe ziet de opleiding eruit?

Deze opleiding start met een breed basisjaar Business, Sales & Finance. Tijdens dit eerste leerjaar is er aandacht voor de verschillende vakgebieden binnen business, sales en finance. Zo kun je je goed oriënteren, ontdek je wat bij je past en ontwikkel je een brede basis die van pas komt tijdens je specialisatie. En past de opleiding toch niet bij je? Dan heb je de mogelijkheid - zonder tijd te verliezen - over te stappen naar een andere opleiding.

Na de basisfase maak je pas een definitieve keuze voor een richting en verdiep je je in alles waarmee je binnen het vakgebied van Managementassistent te maken krijgt. Tijdens de opleiding krijg je o.a. de volgende lessen:

 • Klantgericht werken
 • Communiceren
 • Werk plannen en organiseren
 • Correspondentie verzorgen per brief en e-mail
 • Microsoft Office
 • Agendabeheer
 • PR en Communicatie
 • Financieel- en administratieve taken uitvoeren

Ook krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen en Leren, Loopbaan en Burgerschap.

Heb je een vraag over deze opleiding?
Mail Hans Engbers, h.engbers@rocmn.nl

Deze skills ga je leren

Professioneel communiceren

Samenwerken

Zakelijk socials inzetten

Overzicht houden

Plannen en organiseren

Praktijkervaring

Stage

Wat je op school leert, pas je toe tijdens je stages. Je gaat elk schooljaar op stage zodat je zoveel mogelijk werkervaring op doet. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. 

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als managementassistent / directiesecretaresse en kun je aan het werk of verder studeren op het hbo. Denk bijvoorbeeld aan een juridische of administratieve hbo-opleiding of de hbo-opleiding International Business. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Je kunt deze opleiding ook sneller afronden. Kijk voor meer informatie op de opleidingskaart Versneld managementassistent

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: