Managementassistent / Directiesecretaresse m/v (mhbo - bol, mbo)

 • MHBO (Niveau 4)
 • BOL
 • Versnellen tijdens je opleiding

Deze opleiding is er ook als:

Wat doe je in dit beroep?

Als managementassistent ben je onmisbaar voor de manager of het managementteam van de organisatie waar jij werkt. Zij vertrouwen op jou bij taken waar ze zelf niet aan toekomen. Jij verwerkt en verstuurt bijvoorbeeld brieven en e-mails voor ze. Tijdens vergaderingen maak je aantekeningen (notuleren). Daarnaast houd je deadlines in de gaten en beheer je het budget voor bijvoorbeeld kantoormaterialen. Een heel veelzijdig beroep dus!

Is dit iets voor mij?

Je bent een echte regelaar en houdt van organiseren. Lopen zaken anders dan gepland, dan kom jij met een oplossing. Je neemt makkelijk snel besluiten en schrijft foutloos Nederlands en Engels. Managementassistenten gebruiken steeds vaker social media in hun werk. Mooi meegenomen dus als je handig bent met bijvoorbeeld LinkedIn en Twitter. Is Managementassistent / Directiesecretaresse een typische meiden-opleiding? Nee hoor, ook steeds meer jongens kiezen voor dit beroep.

Online open week december

Aanmelden open week december

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / MHBO (Niveau 4)

Start

Eind augustus 2022

Crebonummer en naam

25574 Management assistant

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?

Tijdens de versnelde mbo-opleiding Managementassistent/Directiesecretaresse leer je agenda's beheren, bijeenkomsten organiseren, relaties beheren, administratieve taken uitvoeren en nog veel meer. Je leert dus om te plannen en te organiseren, foutloos brieven en e-mails op te stellen in het Nederlands en Engels en op de computer te werken met Microsoft Office. Je leert tijdens de lessen op school, maar ook tijdens je stages. Door deze afwisseling is het nooit saai.

Hoe ziet de opleiding managementassistent/directiesecretaresse eruit?

Dit is een versnelde opleiding. Dat betekent dat de lesstof sneller wordt behandeld en dat de werkdruk hoger ligt. Hierdoor gelden er extra toelatingsvoorwaarden voor deze opleiding. Welke dit zijn lees je bij Vooropleiding. 

Tijdens de opleiding krijg je algemene vakken en beroepsgerichte vakken. Ook kies je een aantal keuzevakken. Wil je bijvoorbeeld doorstuderen op het hbo? Dan kun je kiezen voor het keuzedeel 'Doorstroom hbo'. Ook loop je stage om alvast werkervaring op te doen. Tijdens de opleiding krijg je o.a. de volgende lessen:

 • Klantgericht werken
 • Communiceren
 • Werk plannen en organiseren
 • Correspondentie verzorgen per brief en e-mail
 • Microsoft Office
 • Agendabeheer
 • PR en Communicatie
 • Financiele en administratieve taken uitvoeren

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Heb je een vraag over de opleiding?
Mail met Hans Engbers, h.engbers@rocmn.nl

Deze skills ga je leren

Professioneel communiceren

Overzicht houden

Samenwerken

Plannen en organiseren

Zakelijk socials inzetten

Snel schakelen

Stage

Wat je op school leert, pas je toe tijdens je stages. Je gaat elk schooljaar op stage zodat je zoveel mogelijk werkervaring op doet. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Omdat elk bedrijf wel een manager en een managementassistent heeft, kun je bij heel veel bedrijven stagelopen. Het belangrijkste is dat het bedrijf een erkenning heeft. Kijk maar eens op de website stagemarkt.nl

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als managementassistent/directiesecretaresse. Je kunt dan direct aan de slag bij een bedrijf of instelling. Doorstuderen naar het hbo kan natuurlijk ook. Je kunt dan kiezen voor een administratieve of juridische opleiding. 

Vooropleiding

Als je voldoet aan onderstaande aanvullende toelatingsvoorwaarden, dan is het mogelijk om je voor deze versnelde opleiding aan te melden:

 • Diploma vmbo: theoretische of gemengde leerweg met een gemiddeld eindcijfer van 6,5 of hoger voor Rekenen, Engels en Nederlands en eventueel een ander vak te bepalen door afdeling zelf en minimaal een 6 op de eindlijst voor deze vakken en een gunstig resultaat op de capaciteitentest, óf
 • Diploma op mbo-niveau 3 en een positieve uitslag van de capaciteitentest, óf
 • Overgangsbewijs van havo 4 naar 5, óf
 • Overgangsbewijs van vwo 3 naar 4.

Uiterlijk 1 juli dien je de definitieve cijferlijst van je opleiding aan te leveren.
Op dat moment dien je te voldoen aan de toelatingsvoorwaarden om daadwerkelijk te kunnen starten met de opleiding.

Kennismaken

Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismaking. Dan kijken we of je voldoet aan de toelatingseisen en of de opleiding bij je past. Jouw ouders zijn hierbij ook van harte welkom. 

In verband met het Corona-virus:
Na aanmelding voor deze opleiding, ontvang je binnen een week een uitnodiging voor het maken van een toelatingstest (AMN). In verband met de maatregelen rondom het coronavirus, is het niet mogelijk deze test op school te maken. Vandaar dat je de test online thuis kan maken. Deelname aan de test is verplicht. Je ontvangt hiervoor, per mail, een inloglink. Hou hiervoor ook de spambox van je mailadres in de gaten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: