Manager Retail (bol, mbo)

 • Niveau 4
 • BOL
 • Starten februari 2022

Deze opleiding is er ook als:

Wat doe je als manager retail?

Let op: deze opleiding start bij voldoende aanmeldingen ook in februari 2022.

Als manager retail werk je als leidinggevende in een vestiging van een winkelketen, supermarkt of warenhuis. Samen met een team van verkopers en specialisten zorg je dat jouw winkel of afdeling goede resultaten boekt door veel te verkopen. Natuurlijk zorg je ook voor een goede sfeer in het team. Je start deze opleiding met het brede basisjaar van Business, Sales & Finance.

Is dit iets voor mij?

Je hebt plezier in verkopen en wilt graag goede resultaten boeken. Je hebt dus ambitie. Het geeft je een kick als je iets hebt verkocht en een tevreden klant de winkel uit ziet lopen. Je wilt graag in een winkel werken en je kunt de verantwoordelijkheid aan om leiding te geven. Je kunt goed met klanten én de mensen uit je team omgaan. Kun jij in deze omschrijving vinden, dan is de opleiding Manager Retail iets voor jou!

Open week december

Aanmelden open week december

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Duur

3 jaar

Start

 • Februari 2022
 • Eind augustus 2022

Crebonummer en naam

25162 Management retail (Manager retail)

Wat leer je?

Tijdens de opleiding leer je hoe je de ontvangst en verwerking van goederen verzorgt, een magazijn op orde houdt en de voorraad bijhoudt. Ook leer je verkopen, adviseren en service verlenen, verkooptransacties afhandelen en het beleid van de organisatie uitvoeren.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je start deze opleiding met het brede basisjaar van Business, Sales & Finance. Hierin krijg je de kans ook van de andere opleidingen van Business, Sales & Finance te proeven. Merk je tijdens deze fase van de opleiding dat je niet op de goede plek zit? Dan is switchen van opleiding nog mogelijk zonder tijdsverlies. Na de basisfase maak je namelijk pas een definitieve keuze voor een richting en verdiep je je in alles waarmee je binnen het vakgebied Manager Retail te maken krijgt.

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep. We leren je onder andere verkopen en alles wat komt kijken bij het runnen van een winkel. Ook krijg je een aantal algemene vakken en ga je op stage.

Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Leidinggeven
 • Winkelinrichting
 • Logistiek
 • Omgaan met klanten

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Vragen over de opleiding
Dhr. Rob Verweij, r.verweij@rocmn.nl.

Deze skills ga je leren

Verkooptechnieken

Leidinggeven

Klantvriendelijk zijn

Samenwerken

Positief denken

Beleid uitvoeren

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een winkelketen, warenhuis of supermarkt. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. We geven je bijvoorbeeld een sollicitatietraining. Zelf kun je natuurlijk ook op zoek gaan naar een leuke stage. In de winkel waar je stage loopt, helpt een praktijkopleider jou op de werkplek. Een belangrijk deel van je examens doe je tijdens je stage.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als manager retail en kun je aan de slag in een winkel of je eigen bedrijf starten. Of je studeert verder, binnen het mbo of je gaat naar het hbo. Je kunt bijvoorbeeld hbo Small Business of Retail Management of een andere hbo-opleiding gaan doen. Mocht tijdens de opleiding blijken dat de retail het toch niet bij je past,  dan bieden wij de mogelijkheid om na 2 jaar op niveau 3 uit te stromen. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Deze opleiding kun je ook sneller afronden. Kijk voor meer informatie bij de opleidingskaart Versneld Manager Retail.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Doorstromen naar het hbo

Wil je doorstromen naar het hbo? Dat kan! Met extra vakken bereiden we je goed voor op de overstap naar werk of het hbo. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor het keuzedeel Innovatie, om te leren hoe je op de actuele veranderingen in de markt kunt inspelen. Voor de perfecte voorbereiding kun je ook kiezen voor het keuzedeel doorstroom hbo. We bieden daarnaast excellentieprogramma's aan over wiskunde of Microsoft Office, zodat jij een specialist wordt op dit gebied. Of kies voor het programma Cambridge Engels en krijg een felbegeerd certificaat van Cambridge.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: