Marketing & Business Events (bol, mbo)

BOL - Niveau 4

Wat doe je in dit beroep?

Na deze opleiding kun je drie kanten op: Marketing en Communicatie, Evenementenorganisatie of een combinatie van deze richtingen. 

Marketing en Communicatie
Met collega’s onderzoek je de markt waarin het bedrijf zich bevindt. Je kijkt naar de doelgroep, de afnemers en je houdt concurrenten goed in de gaten. Je ontwikkelt campagnes en maakt voorlichtings- en promotiemateriaal, mailings en nieuwsbrieven. Ook schrijf je pers- en nieuwsberichten en maak je websites. Daarnaast leer je hoe je een evenement inzet als marketinginstrument.

Evenementenorganisatie
Je werkt bij een evenementenbureau, in een theater of museum, bij tv-producties, een congrescentrum of een beurshal. Evenementen organiseer en regel je vaak samen met andere mensen. Je moet dan ook goed kunnen communiceren en coördineren.

Is dit iets voor mij?

Je bent creatief en je kunt  je goed verplaatsen in een doelgroep. Je kunt zelfstandig werken, maar samenwerken met collega’s gaat je ook goed af. Je gaat graag op onderzoek uit. Daarnaast ben je nauwkeurig en je gaat voor het beste resultaat. Vind je het ook nog eens leuk om steeds nieuwe dingen te doen en ben je in voor actie? Dan is de opleiding Marketing en Business Events iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Start

September 2019

Crebonummer en naam

23067 Marketing, communicatie en evenementen

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je hoe je klanten moet benaderen, producten moet promoten, online- en offline marketinginstrumenten kunt inzetten en reclamecampagnes moet uitvoeren. Daarnaast leer je hoe je enquêtes en marktonderzoeken kunt opzetten en evenementen moet organiseren. Ook werk je aan het schrijven van wervende of informatieve teksten voor verschillende communicatiemiddelen.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Aan het einde van de basisperiode kies je voor één van de uitstroomrichtingen. Voldoe je aan de voorwaarden, dan is het mogelijk om te kiezen voor twee uitstroomrichtingen, wat dan ook twee diploma's oplevert! Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Economie
 • Verkooptraining
 • Marketing
 • Evenementenorganisatie
 • Internetmarketing
 • Ondernemen
 • Microsoft Office

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Vragen over de opleiding
Dhr. Hans Engbers, h.engbers@rocmn.nl.

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een marketing en communicatiebedrijf of -afdeling of evenementenorganisatie. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Als je zelf een stageplek vindt, moet deze erkend zijn (zie ook de website van SBB). In het bedrijf waar je stage loopt, begeleidt een praktijkopleider jou op de werkplek. De school kijkt samen met deze praktijkopleider hoe het met jou gaat op stage. Op de stageplek oefen je met werk dat bij je opleiding hoort en maak je praktijktentamens.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af en kun je aan de slag bij veel verschillende organisaties. Of je studeert verder binnen het mbo of je gaat naar het hbo. Je kunt op het hbo bijvoorbeeld naar de opleiding Communicatie, Facility Management, Commerciële Economie of Journalistiek. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

Voor vmbo geldt: bij voorkeur wiskunde óf economie óf twee moderne vreemde talen als examenvakken.

Je kunt deze opleiding, met uitstroom profiel Marketing & Communicatie ook versnellen. Lees meer informatie op de opleidingskaart Versneld Marketing & Business Events

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2019 - 2020: € 1.168,-.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Let op: Je hebt voor deze opleiding een eigen laptop nodig die je meeneemt naar school.

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: