Marketing & Communication Specialist (bol, mbo)

  • Niveau 4
  • BOL
  • Versnellen tijdens je opleiding

Wat doe je als marketing & communication specialist? [voorheen medewerker marketing & communicatie]

Als marketing & communication specialist kun je aan de slag bij allerlei bedrijven en organisaties. Je werkt (samen met je collega's) aan communicatiemiddelen: van een nieuwsbrief tot productcatalogus, van socialmedia-post tot persbericht. Het vakgebied is breed, dus het is een opleiding waarmee je veel kanten op kunt.

Is dit beroep iets voor mij?

Heb je een goed taalgevoel? Ben je creatief? Lijkt het je leuk een website van een bedrijf bij te houden of een nieuwsbrief te maken voor medewerkers over wat er in het bedrijf gebeurt? Of in opdracht een tekst te redigeren? En kun je goed coördineren? Dan is de mbo-opleiding Marketing & Communication Specialist (voorheen Medewerker Marketing & Communicatie) misschien wel wat voor jou!

Open avond 16 juni

Open avond 16 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Start

Eind augustus 2022

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

  • 25727 Marketing & Communication Specialist

Wat leer je?

Tijdens deze opleiding leer je hoe je klanten moet benaderen, producten moet promoten, online en offline marketinginstrumenten kunt inzetten en reclamecampagnes moet uitvoeren. Daarnaast leer je hoe je enquêtes en marktonderzoeken kunt opzetten en evenementen moet organiseren. Ook werk je aan het schrijven van wervende of informatieve teksten voor verschillende communicatiemiddelen.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Deze opleiding start met een breed basisjaar Business, Sales & Finance. Tijdens dit eerste leerjaar is er aandacht voor de verschillende vakgebieden binnen business, sales en finance. Zo kun je je goed oriënteren, ontdek je wat bij je past en ontwikkel je een brede basis die van pas komt tijdens je specialisatie. En past de opleiding toch niet bij je? Dan heb je de mogelijkheid - zonder tijd te verliezen - over te stappen naar een andere opleiding.

Je krijgt onder andere vakken als communicatieve vaardigheden, (online) marketing, bedrijfskunde, algemene en bedrijfseconomie en zakelijk Engels. Ook leer je wat er bij komt kijken om je eigen bedrijf te beginnen. Daarnaast krijg je een aantal algemene vakken, ga je op stage en kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

Het is ook mogelijk om deze opleiding versneld af te ronden. Natuurlijk vraagt dat meer van jou en daarom gelden er aanvullende toelatingsvoorwaarden. Welke dat zijn lees je bij Vooropleiding.

Deze skills ga je leren

Professioneel communiceren

Marktonderzoek doen

Samenwerken

Marketing

Online schrijven

Praktijkervaring

Stage

Tijdens je opleiding loop je stage, zo kun je in de praktijk toepassen wat je op school hebt geleerd. Je doet ervaring op bij bijvoorbeeld een marketingbureau, commercieel bedrijf, non profit organisatie en vooral veelal verschillende branches waar jouw interesse naar uit gaat. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als marketing & communication specialist en kun je aan de slag bij een bedrijf in Nederland of in het buitenland. Je kunt natuurlijk ook je eigen bedrijf starten.

Of je studeert verder, binnen het mbo of het hbo. Hbo-opleidingen die goed aansluiten zijn Commerciële Economie of Communicatie.  

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Het is mogelijk de opleiding versneld te doorlopen. 
In Amersfoort doe je dat door jezelf tijdens het eerste half jaar te bewijzen en aan te tonen dat je het aankunt om te versnellen. Hierover maak je met je studentcoach aanvullende afspraken.

In Utrecht betekent versnellen dat je meteen de diepte van dit vakgebied in gaat. Je doorloopt dan niet het brede basisjaar van Business Sales & Finance, maar begint meteen met de tweejarige mhbo-opleiding. Welke toelatingsvoorwaarden daarvoor gelden lees je hier. 

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2022 - 2023: € 1.239,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: