Marketing & Communication Specialist - (mhbo - bol, mbo)

  • MHBO (niveau 4)
  • BOL

Deze opleiding is er ook als:

Het werk van een marketing & communication specialist

Als marketing & communication specialist (voorheen medewerker marketing & communicatie) kun je aan de slag bij allerlei bedrijven en organisaties. Je werkt aan communicatiemiddelen: van een nieuwsbrief tot productcatalogus, van social media-post tot persbericht. Jij bent de specialist die de marketing en communicatie-uitingen bedenkt, ontwerpt en/of verspreid.

Is deze opleiding iets voor mij?

Ben je creatief en goed met tekst? Vind jij het een uitdaging om na te denken over hoe je verschillende doelgroepen het beste kunt bereiken met jouw communicatie? Wil je daarnaast snel aan het werk of doorstromen naar het hbo? Dan is de mhbo-opleiding Marketing & Communication Specialist iets voor jou!

Open dag 4 februari

Open dag 4 februari

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / MHBO (niveau 4)

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

  • 25727 Marketing & Communication Specialist

Opleiding tot marketing & communication specialist

Bij de opleiding Marketing & Communication Specialist (voorheen Medewerker Marketing & Communicatie) leer je hoe je het beste een marketing- en/of communicatieplan opstelt. Daarnaast leer je alles over de verschillende marketinginstrumenten en hoe je reclamecampagnes opzet. Ook werk je aan het schrijven van wervende of informatieve teksten voor verschillende communicatiemiddelen.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De mhbo-opleiding Marketing & Communication Specialist is speciaal voor ambitieuze studenten die sneller naar het hbo willen. Je krijgt dezelfde vakken als bij de reguliere opleiding, alleen doe je er geen drie maar twee jaar over. Je bent dus sneller klaar met je opleiding. Dat vraagt natuurlijk wel wat van je. Daarom gelden er extra toelatingsvoorwaarden voor deze opleiding. Welke dit zijn, lees je bij 'Vooropleiding'. 

Inhoud en vakken
Tijdens de opleiding werk je met beroepsthema's die je voorbereiden op je toekomstige beroep als marketing & communication specialist. Je leert meer over veel verschillende onderwerpen, zoals: economie, verkooptraining, evenementenorganisatie, (internet)marketing, ondernemerschap en Microsoft Office.

Verder krijg je de volgende algemene vakken: Nederlands, Engels, rekenen en leren, loopbaan en burgerschap. Ook kun je nog extra vakken kiezen, dit noemen we de keuzedelen. Kies bijvoorbeeld voor het keuzedeel 'Doorstroom hbo'.

Dit ga je leren

Marketing

Professioneel communiceren

Projectmatig werken

Samenwerken

Online schrijven

Stage

Tijdens de opleiding Marketing & Communication Specialist loop je stage. Zo kun je in de praktijk toepassen wat je op school hebt geleerd. Je doet ervaring op bij bijvoorbeeld een marketing- of communicatiebureau, commercieel bedrijf of non-profit organisatie, in een branche waar jouw interesse naar uitgaat. Wij helpen je met het vinden van een inspirerende stage die bij jou en de opleiding Marketing & Communication Specialist past.

Welke kanten kun je op?

Als marketing & communication specialist kom je te werken op de marketing- en communicatieafdeling van uiteenlopende bedrijven: (non-)profit of overheid en bij marketing-, PR-, evenementen- en reclamebureaus. Voorbeelden van functies zijn: medewerker marketing & communicatie, social media specialist, contentschrijver, online marketeer, redactiemedewerker en pr-medewerker.

Vooropleiding

Als je voldoet aan onderstaande aanvullende toelatingsvoorwaarden, dan is het mogelijk om je voor deze mhbo-opleiding aan te melden:

  • Diploma vmbo: theoretische of gemengde leerweg met een gemiddeld eindcijfer van 6,5 of hoger voor rekenen, Engels, Nederlands en economie. En voor al deze vakken minimaal een 6 op de eindlijst en een gunstig resultaat op de capaciteitentest, óf
  • Diploma op mbo-niveau 3 en een positieve uitslag van de capaciteitentest, óf
  • Overgangsbewijs van havo 4 naar 5, óf
  • Overgangsbewijs van vwo 3 naar 4.

Uiterlijk 1 juli moet je de definitieve cijferlijst van je opleiding aanleveren.
Concreet moet je op dat moment dus voldoen aan de toelatingsvoorwaarden om te mogen starten met de opleiding.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023: € 1.239,-. 

Houd ook rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli informeren we je over welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. 

Doorstromen naar het hbo

Na 2 jaar studeer je af en kun je door naar het hbo. Op het hbo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Marketing & Communicatie, Creative Business,  Facility Management, Commerciële Economie of Journalistiek. Of denk aan de associate degrees E-commerce, Eventmanager of Sales & Accountmanagement.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: