Medewerker Human Resource Management (HRM) (bbl, mbo)

 • Niveau 4
 • BBL

Deze opleiding is er ook als:

Wat doe je in dit beroep?

Bijna elk bedrijf heeft wel een HRM-afdeling, oftewel een afdeling Human Resource Management. Daar wordt de personeelsadministratie gedaan en contact gehouden met personeel, bijvoorbeeld over salaris, een ziekmelding of misschien wel ontslag. Als HRM-medewerker ben je ook vaak betrokken bij het werven van personeel. Je moet veel weten van regels en procedures.

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Je hebt interesse om al aan het werk te gaan en geld te gaan verdienen, want dat doe je bij deze bbl-variant. Inhoudelijk zit je hier goed als je graag met mensen werkt en nauwkeurig en betrouwbaar bent. Je kunt goed zelfstandig werken en je hebt doorzettingsvermogen. En je bent handig met computers. Ook wil je graag meer leren over wet- en regelgeving.

Let op: de lesdag is op woensdag

Open avond 16 juni

Open avond 16 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Eind augustus 2022

Lesgeld

€ 624,-

Crebonummer en naam

 • 25146 Medewerker human resource management (HRM)

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?

Als Medewerker Human Resource Management (HRM) kun je werken bij uiteenlopende organisaties. Tijdens deze opleiding van twee jaar leer je daarom alles over recht. Je krijgt les binnen vijf thema's, zodat je precies weet welke wetten allemaal met elkaar te maken hebben. Je leert natuurlijk ook hoe je een contract opstelt, hoe je nieuw personeel kunt vinden en hoe je de administratie up-to-date houdt. De thema’s zijn:

 • Mijn Beroep: basiskennisrecht en werken met wettenbundels
 • Werk en Inkomen: arbeidsrecht, arbeidsmarkt, re-integratie en scholing, sociale zekerheid en belastingrecht
 • Huisje, Boompje, Beestje: belastingrecht, goederenrecht en verbintenissenrecht
 • Overheid & Burger: bestuursrecht, personen- en familierecht
 • De Organisatie: personeelswerk, ondernemingsrecht, arbeidsmarkt, re-integratie en scholing.

Hoe ziet de mbo-opleiding eruit?

We leren je onder andere hoe je met medewerkers omgaat. Ook krijg je les in regels en procedures waar je mee te maken krijgt. Je lesdag is op woensdag.

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Personeelswerk
 • Arbeidsrecht
 • Sociaal recht
 • Arbeidsvoorziening

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap
 • ICT

Vragen over de opleiding
Wil je meer informatie over de opleiding neem dan contact op per mail: @email

Deze skills ga je leren

Wetten en regels toepassen

Werving en selectie

Samenwerken

Professioneel communiceren

Personeelsadministratie doen

Structuur bieden

Werkend leren

Op je werkleerplek werk je minimaal 2 dagen in de week, gedurende je gehele opleiding. Daarnaast volg je één dag per week (op de woensdag) lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die passen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijktentamens. De school onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt of op de site van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Ook kan je contact opnemen met het Leerwerkloket van je gemeente.

In het bedrijf waar je werkt of stage loopt, helpt een praktijkopleider jou op de werkplek. De school kijkt samen met deze praktijkopleider hoe het met jou gaat op stage. Op de werk- of stageplek oefen je met werk dat bij je opleiding hoort en maak je praktijktentamens.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als Medewerker Human Resource Management en kun je aan de slag bij een uitzendbureau, personeelsafdeling of een wervings- en selectiebureau. Of je studeert verder en gaat naar het hbo.

Wil je verder leren na je opleiding? Dan is het goed om te weten dat het Business & Administration College een samenwerkingsverband heeft met Hogeschool Utrecht. Hierdoor kun je gemakkelijk overstappen naar de hbo-opleidingen Management, Economie en Recht (MER), Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD), Recht, Personeel & Arbeid of de Associate Degree HRM (Hogeschool Utrecht). Je kunt ook kiezen voor andere hbo-opleidingen. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je vooraf een baan bij een erkend leerwerkbedrijf nodig. 

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma mbo niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of minimaal een officieel overgangsbewijs havo of vwo 3 naar 4 

Voor het vinden van een leerwerkplek zie website van S-BB en Stagemarkt of neem contact op met het leerwerk loket van je gemeente.

Het is mogelijk om deze opleiding sneller af te ronden. 

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je achttiende betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 624,-. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: