Medewerker Human Resource Management (HRM) (bbl, mbo)

BBL - Niveau 4

Wat doe je in dit beroep?

Medewerkers van een bedrijf krijgen elke maand hun salaris uitbetaald en kunnen makkelijk een week vakantie opnemen. En als ze een andere baan willen, is er bij het uitzendbureau iemand die voor ze op zoek gaat. Maar wie zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt? Dat is de medewerker Human Resource Management (HRM). Jij regelt alles voor de salarissen, pensioenen en vakantiedagen. Je hebt contact met zieke medewerkers, bent bezig met ontslag en werven van personeel en maakt contracten voor nieuwe werknemers. Je moet veel weten van regels en procedures.

Is dit iets voor mij?

Je werkt graag met mensen en je bent nauwkeurig en betrouwbaar. Je kunt goed zelfstandig werken en je hebt doorzettingsvermogen. En je bent ook heel handig met computers. Wil je graag meer leren over wet- en regelgeving en vind je het leuk om dat toe te passen? Dan is de opleiding Medewerker Human Resource Management iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 4

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 612,-

Crebonummer en naam

25146 Medewerker human resource management (HRM)

Wat leer je?

Tijdens de opleiding leer je onder andere voorlichting en advies geven aan medewerkers, de personeelsadministratie bijhouden en helpen bij het vinden van nieuw personeel.

Hoe ziet de opleiding eruit?

We leren je onder andere hoe je met medewerkers omgaat. Ook krijg je les in regels en procedures waar je mee te maken krijgt. Je lesdag is op woensdag.

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Personeelswerk
 • Arbeidsrecht
 • Sociaal recht
 • Arbeidsvoorziening

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap
 • ICT

Vragen over de opleiding

Wil je meer informatie over de opleiding neem dan contact op per mail: info.jsi@rocmn.nl

Werkend leren

Op je werkleerplek werk je minimaal 2 dagen in de week, gedurende je gehele opleiding. Daarnaast volg je één dag per week (op de woensdag) lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die passen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijktentamens. De school onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt of op de site van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Ook kan je contact opnemen met het Leerwerkloket van je gemeente.

In het bedrijf waar je werkt of stage loopt, helpt een praktijkopleider jou op de werkplek. De school kijkt samen met deze praktijkopleider hoe het met jou gaat op stage. Op de werk- of stageplek oefen je met werk dat bij je opleiding hoort en maak je praktijktentamens.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als Medewerker Human Resource Management en kun je aan de slag bij een uitzendbureau, personeelsafdeling of een wervings- en selectiebureau. Of je studeert verder en gaat naar het hbo.

Wil je verder leren na je opleiding? Dan is het goed om te weten dat het Business & Administration College een samenwerkingsverband heeft met Hogeschool Utrecht. Hierdoor kun je gemakkelijk overstappen naar de hbo-opleidingen Management, Economie en Recht (MER), Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD), Recht, Personeel & Arbeid of de Associate Degree HRM (Hogeschool Utrecht). Je kunt ook kiezen voor andere hbo-opleidingen. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je vooraf een baan bij een erkend leerwerkbedrijf nodig. 

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma mbo niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of minimaal een officieel overgangsbewijs havo of vwo 3 naar 4 

Voor het vinden van een leerwerkplek zie website van S-BB en Stagemarkt of neem contact op met het leerwerk loket van je gemeente.

Het is mogelijk om deze opleiding sneller af te ronden. 

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 612,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: