Medewerker Human Resource Management (HRM) (bol, mbo)

 • Niveau 4
 • BOL

Wat doe je in dit beroep?

Bijna elk bedrijf heeft wel een HRM-afdeling, oftewel een afdeling Human Resource Management. Daar wordt de personeelsadministratie gedaan en contact gehouden met medewerkers, bijvoorbeeld over salaris, een ziekmelding of misschien wel ontslag. Als HRM-medewerker ben je ook vaak betrokken bij het werven van personeel. Je moet veel weten van regels en procedures.

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Je werkt graag met mensen. Je bent nauwkeurig en betrouwbaar. Je kunt goed zelfstandig werken, hebt doorzettingsvermogen en je bent handig met computers. Wil je graag meer leren over wet- en regelgeving en vind je het leuk om dat toe te passen? Dan is de opleiding Medewerker Human Resource Management iets voor jou!

Open week december

Aanmelden open week december

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Duur

3 jaar

Start

Eind augustus 2022

Crebonummer en naam

25146 Medewerker human resource management (HRM)

Wat leer je?

Als Medewerker Human Resource Management (HRM) kun je werken bij uiteenlopende organisaties. Daarom leer je bij ons het beroep van HRM en alle bijzonderheden binnen vijf thema’s. Op deze manier leer je hoe de rechtsgebieden met elkaar samenhangen. De thema’s zijn:

 1. Mijn Beroep: basiskennisrecht en werken met wettenbundels
 2. Werk en Inkomen: arbeidsrecht, arbeidsmarkt, re-integratie en scholing, sociale zekerheid en belastingrecht
 3. Huisje, Boompje, Beestje: belastingrecht, goederenrecht en verbintenissenrecht
 4. Overheid & Burger: bestuursrecht, personen- en familierecht
 5. De Organisatie: personeelswerk, ondernemingsrecht, arbeidsmarkt, re-integratie en scholing.

Je leert op school tijdens de lessen en natuurlijk in de praktijk. Dat betekent dat je onder andere leert voorlichting en advies te geven aan medewerkers, de personeelsadministratie bijhoudt en helpt bij het vinden van nieuw personeel.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Meerdere dagdelen per week werk je aan beroepsproducten in werkcolleges. Daarnaast neem je deel aan hoorcolleges en lessen om zo jouw leerdoelen te behalen. De vakken sluiten zoveel als mogelijk aan bij het thema. Voor dit beroep moet je goed kunnen werken met de programma’s Word, Excel en Outlook. Je volgt les in een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je vorm aan jouw eigen toekomst. De algemene vakken zijn:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Loopbaan en Burgerschap
 • ICT

Vragen over de opleiding?
Over de opleiding in Amersfoort mail je met Anoual Boutalab, anoual.boutalab@rocmn.nl.
Voor Utrecht mail je naar info.jsi@rocmn.nl 

Deze skills ga je leren

Wetten en regels toepassen

Professioneel communiceren

Samenwerken

Personeelsadministratie doen

Structuur bieden

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een personeelsafdeling of een uitzendbureau. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Bijvoorbeeld met stagevoorbereidingslessen en loopbaanlessen.

In het tweede en derde jaar ga je een half jaar stage lopen. De school heeft veel bedrijven waar je kunt stage lopen. Als je zelf een stageplek vindt, moet deze erkend zijn door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). In het bedrijf waar je stage loopt, helpt een praktijkopleider jou op de werkplek. De school kijkt samen met deze praktijkopleider hoe het met jou gaat op stage. Op de stageplek oefen je met werk dat bij je opleiding hoort en maak je praktijktentamens.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als Medewerker Human Resource Management en kun je aan de slag bij een uitzendbureau, personeelsafdeling of een wervings- en selectiebureau. Of je studeert verder en gaat naar het hbo.

Wil je verder leren na je opleiding? Dan is het goed om te weten dat het Business & Administration College een samenwerkingsverband heeft met Hogeschool Utrecht. Hierdoor kun je gemakkelijk overstappen naar de hbo-opleidingen Management, Economie en Recht (MER), Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD), Recht, Personeel & Arbeid of de Associate Degree HRM (Hogeschool Utrecht). Je kunt ook kiezen voor andere hbo-opleidingen. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Doorstromen naar het hbo

Wil je doorstromen naar het hbo? Dat kan met deze opleidingen! Met extra vakken bereiden we je goed voor op de overstap naar werk of het hbo.

Je kan bijvoorbeeld kiezen voor het keuzedeel Innovatie, om te leren hoe je op de actuele veranderingen in de markt kunt inspelen. Voor de perfecte voorbereiding kun je ook kiezen voor het keuzedeel doorstroom hbo. We bieden daarnaast excellentieprogramma's aan over wiskunde of Microsoft Office, zodat jij een specialist wordt op dit gebied. Of kies voor het programma Cambridge Engels en krijg een felbegeerd certificaat van Cambridge.

Het is ook mogelijk om deze opleiding te versnellen. Hieronder vind je meer informatie over het 1-jarige en 2-jarige traject. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: