Medewerker Human Resource Management (HRM) (versneld - bbl, mbo)

BBL - Niveau 4

Wat doe je als medewerker HRM?

Bijna elk bedrijf heeft wel een afdeling HRM, of te wel personeelsadministratie. Waar mensen werken moeten contracten voor nieuwe medewerkers worden gemaakt, vakantiedagen uitgekeerd en vragen over salaris of pensioen worden beantwoord. Ook ben je betrokken bij het werven van personeel. Het is de taak van de medewerker HRM om te zorgen dat alles op rolletjes verloopt.

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Als medewerker HRM ben je veel bezig met regels en procedures. Nieuw personeel aannemen gaat volgens bepaalde regels, en jij zorgt ervoor dat iedereen zich hieraan houdt. Het is daarom belangrijk dat je nauwkeurig bent. Maar je moet ook goed met mensen kunnen werken, doorzettingsvermogen hebben en goed zijn in Nederlands. 

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 4

Start

Eind augustus 2020

Lesgeld

€ 588,-

Crebonummer en naam

25146 Medewerker human resource management (HRM)

Wat leer je tijdens de opleiding Medewerker HRM?

Als Medewerker Human Resource Management (HRM) kun je werken bij uiteenlopende organisaties. Tijdens deze versnelde opleiding leer je daarom alles over recht. Je krijgt les binnen vijf thema's, zodat je precies weet welke wetten allemaal met elkaar te maken hebben. Je leert natuurlijk ook hoe je een contract opstelt, hoe je nieuw personeel kunt vinden en hoe je de administratie up-to-date houdt. De thema’s zijn:

  • Mijn Beroep: basiskennisrecht en werken met wettenbundels
  • Werk en Inkomen: arbeidsrecht, arbeidsmarkt, re-integratie en scholing, sociale zekerheid en belastingrecht
  • Huisje, Boompje, Beestje: belastingrecht, goederenrecht en verbintenissenrecht
  • Overheid & Burger: bestuursrecht, personen- en familierecht
  • De Organisatie: personeelswerk, ondernemingsrecht, arbeidsmarkt, re-integratie en scholing.

Hoe ziet de versnelde opleiding HRM eruit?

Dit is een versnelde opleiding. Dat betekent dat de lesstof sneller wordt behandeld en dat de werkdruk hoger ligt. Hierdoor gelden er extra toelatingsvoorwaarden voor deze opleiding. Welke dit zijn lees je bij Vooropleiding. 

Deze opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je 1 dag per week naar school gaat en in de praktijk leert. Tijdens de lesdag krijg je de algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Ook krijg je theorievakken volgens de vijf thema's. Je kunt ook nog een aantal keuzevakken kiezen, zoals Ondernemer en Online Marketing, Doorstroom hbo of Toepassen van e-commerce.

Vragen over de opleiding
Dhr. P. de Rooy, p.derooy@rocmn.nl

Werkend leren

Op je werkleerplek werk je minimaal 2 dagen (16 uur) in de week, gedurende je gehele opleiding. Daarnaast volg je één dag per week (op de vrijdag) lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die passen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt of op de site van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Ook kan je contact opnemen met het Leerwerkloket van je gemeente.

In het bedrijf waar je werkt of stage loopt, helpt een praktijkopleider jou op de werkplek. De school kijkt samen met deze praktijkopleider hoe het met jou gaat op stage. Op de werk- of stageplek oefen je met werk dat bij je opleiding hoort en maak je praktijktentamens.

Na je opleiding

Na twee jaar haal jij je diploma Medewerker HRM. Je kan dan doorsturen op het hbo of direct aan het werk bij een uitzendbureau of op de personeelsafdeling van een bedrijf. 

Je kunt gemakkelijk overstappen naar de hbo opleidingen Management, Economie en Recht (MER), Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD), Recht of Personeel & Arbeid. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor andere hbo-opleidingen. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Om met deze versnelde opleiding te kunnen starten moet je voldoen aan onderstaande eisen. Daarnaast heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je kan al starten ook al heb je nog geen leerwerkbedrijf. Echter voor medio december moet je er een hebben.

  • Diploma vmbo gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma mbo niveau 3 of 4 vergelijkbaar
  • Of minimaal een officieel overgangsbewijs havo of vwo 3 naar 4

 Heb je een diploma vmbo kader of mbo 2 dan nodigen we je uit voor een motivatie- en capaciteitentest. Aan de hand daarvan kijken we of je in aanmerking komt voor de deze opleiding.

Kennismaken

Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismaking. Dan kijken we of je voldoet aan de toelatingseisen en of de opleiding bij je past. Jouw ouders zijn hierbij ook van harte welkom. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 588,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2019-2020. Het lesgeld voor schooljaar 2020-2021 is nog niet bekend.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: