Medewerker Human Resource Management (HRM) (versneld - bbl, mbo)

 • Niveau 4
 • BBL
 • Start in feb 2023

Deze opleiding is er ook als:

Wat doe je in dit beroep?

Bijna elk bedrijf heeft wel een HRM-afdeling, oftewel een afdeling Human Resource Management. Daar wordt de personeelsadministratie gedaan en contact gehouden met personeel, bijvoorbeeld over salaris, een ziekmelding of misschien wel ontslag. Als HRM-medewerker ben je ook vaak betrokken bij het werven van personeel. Je moet veel weten van regels en procedures.

Is deze versnelde mbo-opleiding iets voor mij?

Je hebt interesse om al aan het werk te gaan én te versnellen. Inhoudelijk zit je hier goed als je graag met mensen werkt en nauwkeurig en betrouwbaar bent. Ook kun je zelfstandig werken, heb je doorzettingsvermogen en ben je handig met computers. Bovendien wil je graag meer leren over wet- en regelgeving.

Open avond 15 december

Open avond 15 december

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 4

Duur

2 jaar

Start

Februari 2023

Lesgeld

€ 624,-

Crebonummer en naam

 • 25146 Medewerker human resource management (HRM)

Wat leer je op de opleiding Medewerker HRM?

Als medewerker human resource management (HRM) kun je werken bij uiteenlopende organisaties. Tijdens deze tweejarige opleiding leer je daarom alles over recht.

Je krijgt les binnen vijf thema's, zodat je precies weet welke wetten allemaal met elkaar te maken hebben. Je leert natuurlijk ook hoe je een contract opstelt, hoe je nieuw personeel kunt vinden en hoe je de administratie up-to-date houdt. De thema’s zijn:

 • Mijn Beroep: basiskennisrecht en werken met wettenbundels
 • Werk en Inkomen: arbeidsrecht, arbeidsmarkt, re-integratie en scholing, sociale zekerheid en belastingrecht
 • Huisje, Boompje, Beestje: belastingrecht, goederenrecht en verbintenissenrecht
 • Overheid & Burger: bestuursrecht, personen- en familierecht
 • De Organisatie: personeelswerk, ondernemingsrecht, arbeidsmarkt, re-integratie en scholing.

Hoe ziet deze opleiding eruit?

De lesstof wordt sneller behandeld en de werkdruk ligt hoger dan bij de reguliere opleiding. Hierdoor gelden er extra toelatingsvoorwaarden voor deze opleiding. Welke dit zijn, lees je bij 'Vooropleiding'. 

De opleiding Medewerker Human Resource Management is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je één dag per week naar school gaat en in de praktijk leert. Tijdens de lesdag krijg je de algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Ook krijg je theorievakken volgens de vijf thema's.

Je kunt ook nog een aantal keuzevakken kiezen, zoals Ondernemer en Online Marketing, Doorstroom hbo of Toepassen van e-commerce.

Vragen over de opleiding?
Mail dan naar: @email

Dit ga je leren

Wetten en regels toepassen

Professioneel communiceren

Werving en selectie

Personeelsadministratie doen

Samenwerken

Structuur bieden

Werkend leren

Op je werkleerplek werk je minimaal twee dagen (16 uur) in de week, gedurende je gehele opleiding. Daarnaast volg je één dag per week (op woensdag) lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die passen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt of op de site van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Ook kan je contact opnemen met het leerwerkloket van je gemeente.

In het bedrijf waar je werkt of stage loopt, helpt een praktijkopleider jou op de werkplek. De school kijkt samen met deze praktijkopleider hoe het met jou gaat op stage. Op de werk- of stageplek oefen je met werk dat bij je opleiding hoort en maak je praktijktentamens.

Na je opleiding

Na 2 jaar haal jij je diploma Medewerker HRM. Je kunt dan doorsturen op het hbo of direct aan het werk bij een uitzendbureau of op de personeelsafdeling van een bedrijf. Je kunt ook eenvoudig overstappen naar hbo-opleidingen als Management, Economie en Recht (MER), Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD), Recht, Personeel & Arbeid of de Associate Degree HRM (Hogeschool Utrecht).

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Als je voldoet aan onderstaande aanvullende toelatingsvoorwaarden, dan is het mogelijk om je voor deze versnelde opleiding aan te melden:

 • Diploma vmbo: theoretische of gemengde leerweg met een gemiddeld eindcijfer van 6,5 of hoger voor rekenen, Engels en Nederlands en eventueel een ander vak te bepalen door afdeling zelf en minimaal een 6 op de eindlijst voor deze vakken en een gunstig resultaat op de capaciteitentest, óf
 • Diploma van aanverwante mbo-opleiding niveau 3 en een positieve uitslag van de capaciteitentest, óf
 • Overgangsbewijs van havo 4 naar 5, óf
 • Overgangsbewijs van vwo 3 naar 4.

Uiterlijk 1 januari moet je de definitieve cijferlijst van je opleiding aanleveren.
Op dat moment moet je dus voldoen aan de toelatingsvoorwaarden om te mogen starten met de opleiding.

Kennismaken

Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismaking. Dan kijken we of je voldoet aan de toelatingseisen en of de opleiding bij je past. Jouw ouders zijn hierbij ook van harte welkom. 

Na aanmelding voor deze opleiding, ontvang je binnen een week een uitnodiging voor het maken van een toelatingstest (AMN). Deelname hieraan is verplicht. Hou daarom ook de spambox van je mailadres in de gaten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 624,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden. 

 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: