Medewerker Marketing & Communicatie (bol, mbo)

BOL - Niveau 4

Wat doe je in dit beroep?

Met de opleiding Medewerker Marketing & Communicatie kun je aan de slag bij allerlei bedrijven en organisaties. Je houdt je bezig met het samenstellen van allerlei communicatiemiddelen: van nieuwsbrief tot productcatalogus, van social media tot persbericht. Je moet goed kunnen communiceren en coördineren. Het vakgebied is breed dus het is een opleiding waarmee je veel kanten op kunt. Je start deze opleiding met het brede basisjaar van Business, Sales & Finance. In Utrecht kun je deze opleiding combineren met de opleiding Medewerker Business Events: zo heb je straks 2 diploma's!

Is dit iets voor mij?

Je vindt het leuk om met mensen om te gaan en houdt van uitdaging en afwisseling. Je bent ondernemend en werkt graag in een team. Spreekt dit je aan, dan is deze opleiding echt iets voor jou.

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Start

Eind augustus 2021

Crebonummer en naam

25148 Medewerker marketing en communicatie

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je hoe je klanten moet benaderen, producten moet promoten, online- en offline marketinginstrumenten kunt inzetten en reclamecampagnes moet uitvoeren. Daarnaast leer je hoe je enquêtes en marktonderzoeken kunt opzetten en evenementen moet organiseren. Ook werk je aan het schrijven van wervende of informatieve teksten voor verschillende communicatiemiddelen.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je start deze opleiding met het brede basisjaar van Business, Sales & Finance. Hierin krijg je de kans ook van de andere opleidingen van Business, Sales & Finance te proeven. Merk je tijdens deze fase van de opleiding dat je niet op de goede plek zit? Dan is switchen van opleiding nog mogelijk zonder tijdsverlies. Na de basisfase maak je namelijk pas een definitieve keuze voor een richting en verdiep je je in alles waarmee je binnen het vakgebied Marketing & Communicatie te maken krijgt.

Je krijgt onder andere vakken als communicatieve vaardigheden, (online) marketing, bedrijfskunde, algemene- en bedrijfseconomie en zakelijk Engels. Ook leer je wat er bij komt kijken om je eigen bedrijf te beginnen. Daarnaast krijg je een aantal algemene vakken, ga je op stage en kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

Het is ook mogelijk om deze opleiding versneld af te ronden. Natuurlijk vraagt dat meer van jou en daarom gelden er aanvullende toelatingsvoorwaarden. Welke dat zijn lees je bij Vooropleiding.

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij bedrijven in Nederland of in het buitenland. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Ongeveer één derde van je opleiding loop je stage.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als medewerker marketing & Communicatie en kun je aan de slag bij een bedrijf in Nederland of in het buitenland. Je kunt natuurlijk ook je eigen bedrijf starten.

Of je studeert verder, binnen het mbo of je gaat naar het hbo. Opleidingen die goed aansluiten zijn Communicatiewetenschappen, Accountancy, Management, Economie en Recht (MER), hbo-Rechten, Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) en Human Resource Management (HRM). 

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Het is mogelijk de opleiding versneld te doorlopen.

In Amersfoort kun je jezelf tijdens het eerste half jaar bewijzen en aantonen dat je het aankunt de opleiding sneller af te ronden. Hierover worden dan met je studentcoach aanvullende afspraken gemaakt.

In Utrecht betekent versnellen dat je meteen de diepte van dit vakgebied in gaat. Je doorloopt dan niet het brede basisjaar van Business Sales & Finance maar begint meteen met de versnelde opleiding.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.202,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: