Office Assistent (bbl, mbo)

  • Niveau 3
  • BBL

Wat ga je doen in dit beroep?

In de zakelijke dienstverlening ben jij de duizendpoot. Je ondersteunt de professionals in de richting marketing, HR, administratie, logistiek en financiën. Hierdoor ben je echt van alle markten thuis! Je werkt bij bedrijven, instellingen of gemeentes.

Is dit iets voor mij?

De perfecte Office Assistent is sociaal vaardig, kan goed samenwerken en werkt klantgericht. Je vindt het leuk om dingen te organiseren en je kan makkelijk overzicht houden. Ben jij ook nog goed in het oplossen van problemen en ben je creatief? Dan is deze opleiding echt wat voor jou!

Online open week december

Aanmelden open week december

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 3

Duur

2 jaar

Start

Eind augustus 2022

Crebonummer en naam

25573 Office assistant

Wat leer je?

Omdat je bij veel verschillende processen ingezet kan worden, moet je overal iets van weten. Je krijgt dan ook les in marketing, communicatie, administratie, human resource, logistiek en financiën. Daarmee leer je klantgericht werken, goed communiceren, werk plannen en organiseren.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens deze opleiding krijg vakken die je nodig hebt voor het beroep van Office Assistent. Daarnaast kan je jouw eigen opleiding vormgeven met keuzedelen. Zo kan je je specialiseren in een bepaalde richting, of je voorbereiden op de doorstroom naar een opleiding op niveau 4. Je krijgt ook les in de verplichte vakken Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na het afronden van de opleiding kun je aan de slag als allround office assistent bij bedrijven, gemeentes of instellingen. Je kunt ook doorstromen naar een opleiding op niveau 4. Denk daarbij aan de opleiding Managementassistent of Marketing & Business Events.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kosten opleiding

Voor je achttiende betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 612. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: