Wat ga je doen in dit beroep?
In de zakelijke dienstverlening ben jij de duizendpoot. Je ondersteunt de professionals in de richting marketing, HR, administratie, logistiek en financiën. Hierdoor ben je echt van alle markten thuis! Je werkt bij bedrijven, instellingen of gemeentes.
Is dit iets voor mij?
De perfecte Office Assistent is sociaal vaardig, kan goed samenwerken en werkt klantgericht. Je vindt het leuk om dingen te organiseren en je kan makkelijk overzicht houden. Ben jij ook nog goed in het oplossen van problemen en ben je creatief? Dan is deze opleiding echt wat voor jou!
In het kort
Wat leer je?
Omdat je bij veel verschillende processen ingezet kan worden, moet je overal iets van weten. Je krijgt dan ook les in marketing, communicatie, administratie, human resource, logistiek en financiën. Daarmee leer je klantgericht werken, goed communiceren, werk plannen en organiseren.
Hoe ziet de opleiding eruit?
Tijdens deze opleiding krijg vakken die je nodig hebt voor het beroep van Office Assistent. Daarnaast kan je jouw eigen opleiding vormgeven met keuzedelen. Zo kan je je specialiseren in een bepaalde richting, of je voorbereiden op de doorstroom naar een opleiding op niveau 4. Je krijgt ook les in de verplichte vakken Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap.
Werkend leren
Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.
Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.
Na je opleiding
Na het afronden van de opleiding kun je aan de slag als allround office assistent bij bedrijven, gemeentes of instellingen. Je kunt ook doorstromen naar een opleiding op niveau 4. Denk daarbij aan de opleiding Managementassistent of Marketing & Business Events.
Vooropleiding
- Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
- Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4
Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.
Kosten opleiding
Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 612,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021.
Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website.
Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen.