Ondernemer Handel - bol

 • Niveau 4
 • BOL

Wat doe je in dit beroep?

De opleiding Ondernemer Handel is hét antwoord op de vraag naar goed opgeleide ondernemers in de groothandel (Business to business, B2B) en de retail (Business to consumer, B2C). In dit beroep hou je je bezig met de klantreis, ontdekken wie je klant is, conceptueel denken en hospitality. Je moet zowel de weg weten in de fysieke als de online winkel. Je weet hoe je jouw onderneming online en offline presenteert aan klanten en hoe deze klanten  jou weten te vinden.

Je start deze opleiding op de Marco Pololaan in Utrecht met een breed eerste jaar.

Is dit iets voor mij?

Om de opleiding Ondernemer Handel met plezier te doorlopen en tot een goed einde te brengen, moet je als student veel in huis hebben. Je hebt de ambitie om een eigen bedrijf te beginnen, ziet kansen, kan goed met cijfers omgaan, bent flexibel, en haalt plezier uit het benaderen van nieuwe klanten.

De ontwikkelingen in dit vakgebied gaan snel en daarom is het belangrijk dat je nieuwe kennis en vaardigheden blijft opdoen. Je vindt het een uitdaging om de juiste informatie op internet te vinden en deze in te zetten voor jouw onderneming. Dat lukt je met een actieve, nieuwsgierige en resultaatgerichte houding.

Open avond 12 oktober

Open avond 12 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.357,-

Crebonummer en naam

 • 25880 Ondernemer Handel

Studenten vertellen over het brede eerste jaar op het Business & Administration College

Wat leer je op de opleiding Ondernemer Handel?

Je leert een ondernemende houding aan te nemen en deze in te zetten  binnen de commerciële omgeving van bijvoorbeeld de pop-upstore BOX1. Je werkt aan je commercieel inzicht met creativiteit en een praktische houding.

Je ziet het belang van goed contact maken, je werkt aan de vaardigheid om op prettige wijze te kunnen communiceren en hebt geen problemen om je overtuigingskracht in te zetten. Je leert te denken vanuit de klant, zoekt en benut kansen en weet wat het beste in het belang van de klant en de onderneming is.

Hoe ziet de opleiding eruit?

In het brede eerste jaar maak je kennis met alle kanten van de commerciële handel en krijg je les in wat er komt kijken bij ondernemen van een bedrijf in de groothandel (B2B) of retail (B2C).

Zo kun je je goed oriënteren, ontdek je wat bij je past en ontwikkel je een brede basis die van pas komt tijdens je specialisatie. En past de opleiding toch niet bij je? Dan heb je de mogelijkheid - zonder tijd te verliezen - over te stappen naar een andere opleiding.

Na het eerste half jaar verdiep je je verder in de opleiding Ondernemer Handel en het vakgebied. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Ontwikkelen van een ondernemingsconcept
 • Marktonderzoek
 • Ondernemingsrecht
 • Marketing en communicatie
 • E-Business
 • Financiële bedrijfsvoering
 • Inkoop, verkoop en aftersales
 • Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

Je krijgt ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap.

Daarnaast werk je aan projecten als: Ondernemen BOX1, customer journey- en brancheonderzoek.

Vragen over de opleiding
Wil je meer informatie? Neem contact op met Harald de Graaff: @email

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een bedrijf in de groothandel en/of retail. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

Na je opleiding

Na 3 jaar studeer je af als ondernemer handel en kun je aan de slag met je eigen bedrijf of organisaties ondersteunen met hun online bedrijfsvoering. Of je studeert verder en gaat naar het hbo. Voor een goede voorbereiding voor het hbo kun je kiezen voor het keuzedeel 'Doorstroom hbo'. Daarnaast bieden we excellentieprogramma’s waar je aan kunt deelnemen.

Hbo-opleidingen die aansluiten zijn Small Business en Retail Management, Commerciële Economie, Marketing en Sales/Communicatie, Digital Business en International Business and Management Studies.

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2023 - 2024: € 1.357,-.

Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: