Ondernemer Handel (bol, mbo)

 • Niveau 4
 • BOL
 • Start ook in feb 2023

Wat doe je in dit beroep?

De opleiding Ondernemer Handel is hét antwoord op de vraag naar goed opgeleide ondernemers. In dit beroep hou je je bezig met webshops, online marketing, online advertising, social media, zoekmachineoptimalisatie, contentcreatie en Google Analytics.

Maar ook alles wat bij een fysieke organisatie komt kijken is onderdeel van jouw werk. Jij weet hoe je jouw onderneming on- en offline presenteert aan klanten en hoe deze klanten jou weten te vinden.

Je start deze opleiding op de Marco Pololaan in Utrecht met een breed eerste jaar.

Is dit iets voor mij?

Om deze opleiding met plezier te doorlopen en tot een goed einde te brengen, moet je als student veel in huis hebben. Je ziet kansen voor jouw bedrijf, bent flexibel en haalt plezier uit het benaderen van nieuwe klanten. Ook heb je de ambitie om een eigen bedrijf te beginnen.

Verder is een goed gevoel voor alles wat met online te maken heeft een belangrijke eigenschap. De ontwikkelingen in dit vakgebied gaan snel en daarom is het belangrijk dat je nieuwe kennis en vaardigheden blijft opdoen. Dat lukt je met een actieve, nieuwsgierige en resultaatgerichte houding.

Open avond 15 december

Open avond 15 december

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

 • Februari 2023
 • Augustus 2023

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

 • 25166 Ondernemer retail

Studenten vertellen over het brede eerste jaar op het Business & Administration College

Wat leer je op de opleiding Ondernemer Handel?

Wat komt er allemaal kijken bij ondernemen? We leren je een ondernemersplan schrijven en je krijgt les in Google Analytics en social media. Goed leren werken met softwareprogramma’s als Excel en Word is een must voor dit beroep.

Voor deze vakken doe je de TOSA-examens, waarvoor je naast je mbo-diploma aparte certificaten behaald. Deze certificaten worden zeer gewaardeerd in het bedrijfsleven en het hbo. Ons college is een gecertificeerd TOSA-examencentrum.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De mbo-opleiding Ondernemer Handel start met een breed eerste jaar. In deze periode maak je kennis met alle kanten van de zakelijke dienstverlening en krijg je les in onder andere ondernemen, marketing en verkoop.

Zo kun je je goed oriënteren, ontdek je wat bij je past en ontwikkel je een brede basis die van pas komt tijdens je specialisatie. En past de opleiding toch niet bij je? Dan heb je de mogelijkheid - zonder tijd te verliezen - over te stappen naar een andere opleiding.

Na het brede eerste jaar maak je pas een definitieve keuze voor een opleiding en verdiep je je in alles waarmee je binnen dat inspirerende vakgebied te maken krijgt. Tijdens de opleiding Ondernemer Handel krijg je de volgende lessen:

 • Financiën
 • Commercie
 • Recht
 • Management
 • Marketing en online marketing
 • Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)
 • Social media
 • Webcommunicatie
 • Search Engine Optimization (SEO)
 • Google Analytics
 • Microsoft Excel en Word

Je krijgt ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen en leren, loopbaan en burgerschap.

Vragen over de opleiding
Wil je meer informatie? Harald de Graaff: @email

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een bedrijf in retail en e-business. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

Na je opleiding

Na 3 jaar studeer je af als ondernemer handel en kun je aan de slag met je eigen bedrijf of organisaties ondersteunen met hun online bedrijfsvoering. Of je studeert verder en gaat naar het hbo.

Hbo-opleidingen die aansluiten zijn Small Business en Retail Management, Commerciële Economie, Marketing en Sales/Communicatie, Digital Business en International Business and Management Studies.

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023: € 1.239,-. 

Houd ook rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli informeren we je over welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: