Ondernemer Retail E-Business (bol, mbo)

 • Niveau 4
 • BOL

Wat doe je in dit beroep?

De opleiding Ondernemer Retail E-Business is hét antwoord op de vraag naar goed opgeleide ondernemers. Als (zelfstandig) ondernemer in retail en e-business houd je je bezig met webshops, online marketing, online advertising, social media, zoekmachineoptimalisatie, contentcreatie en Google Analytics.

Maar ook álles wat komt kijken bij een fysieke organisatie is onderdeel van jouw werk. Jij weet hoe je jouw onderneming on- en offline presenteert aan klanten en hoe deze klanten jou weten te vinden.

Je start deze opleiding op de Marco Pololaan in Utrecht met een breed eerste jaar.

Is dit iets voor mij?

Om deze opleiding met plezier te doorlopen en tot een goed einde te brengen, moet je als student veel in huis hebben. Je ziet kansen voor jouw bedrijf en je vindt het leuk om nieuwe klanten te benaderen. Ook heb je de ambitie om een eigen bedrijf te beginnen.

Verder is een goed gevoel voor alles wat met online te maken heeft een belangrijke eigenschap. De ontwikkelingen in dit vakgebied gaan snel en daarom is het belangrijk dat je nieuwe kennis en vaardigheden blijft opdoen. Dat lukt je met een actieve, nieuwsgierige en resultaatgerichte houding.

In het volwassenenonderwijs kun je ook de bbl-opleiding Ondernemer XXL volgen.

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Eind augustus 2022

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

 • 25166 Ondernemer retail

Wat leer je op de opleiding Ondernemer Retail E-Business?

Wat komt er allemaal kijken bij ondernemen? We leren je een ondernemersplan schrijven en je krijgt les in Google Analytics en social media. Goed leren werken met ict-programma’s als Excel en Word is een must voor dit beroep.

Voor deze vakken doe je de TOSA-examens, waarvoor je naast je mbo-diploma aparte certificaten behaald. Deze certificaten worden zeer gewaardeerd in het bedrijfsleven en het hbo. Ons college is een gecertificeerd TOSA-examencentrum.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding Ondernemer Retail E-Business start met een breed eerste jaar. In deze periode maak je kennis met alle kanten van de zakelijke dienstverlening en krijg je les in onder andere ondernemen, marketing, logistiek en verkoop.

Zo kun je je goed oriënteren, ontdek je wat bij je past en ontwikkel je een brede basis die van pas komt tijdens je specialisatie. En past de opleiding toch niet bij je? Dan heb je de mogelijkheid - zonder tijd te verliezen - over te stappen naar een andere opleiding.

Na het brede eerste jaar maak je pas een definitieve keuze voor een opleiding en verdiep je je in alles waarmee je binnen dat vakgebied te maken krijgt. Tijdens de opleiding Ondernemer Retail E-Business krijg je de volgende lessen:

 • Financiën
 • Commercie
 • Recht
 • Management
 • Marketing en online marketing
 • Logistiek
 • Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
 • Social media
 • Webcommunicatie
 • Search Engine Optimization (SEO)
 • Google Analytics
 • Microsoft Excel en Word

Je krijgt ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen en leren, loopbaan en burgerschap.

Vragen over de opleiding

Wil je meer informatie? Harald de Graaff: @email

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een bedrijf in retail en e-business. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. 

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als ondernemer retail e-business en kun je aan de slag met je eigen bedrijf of organisaties ondersteunen met hun online bedrijfsvoering. Of je studeert verder en gaat naar het hbo.

De hbo-opleidingen die aansluiten zijn Small Business en Retail Management, Commerciële Economie, Marketing en Sales/Communicatie, Digital Business, International Business and Management Studies en de Associate Degree Logistiek Management (Hogeschool Utrecht).

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2022 - 2023: € 1.239,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: