Retail Manager - bbl

 • Niveau 4
 • BBL

Deze opleiding is er ook als:

Wat doe je in dit beroep?

Als retailmanager (voorheen manager retail) werk je als leidinggevende in een vestiging van een winkelketen, van modezaak tot supermarkt. Samen met een team van verkopers en specialisten zorg je dat jouw winkel of afdeling goede resultaten boekt door veel te verkopen. Natuurlijk zorg je ook voor een fijne, persoonlijke sfeer in het team.

Is dit iets voor mij?

Je durft de verantwoordelijkheid aan om leiding te geven en beslissingen te nemen. Je bent sociaal, kunt goed communiceren en weet je goed in te leven in anderen. Hierdoor kun je straks een goede relatie aangaan met klanten, zakelijke relaties én de mensen uit je team.

Je wilt altijd op zoek naar oplossingen en nieuwe mogelijkheden. Kansen laat jij niet aan je voorbijgaan. Je bent commercieel, ondernemend en kunt goed met cijfers omgaan. Deze eigenschappen zijn nodig om commercieel resultaat te boeken en continu te verbeteren.

Kun jij je in deze omschrijving vinden, dan is de opleiding Retail Manager iets voor jou.

Open avond 12 oktober

Open avond 12 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 654,-

Crebonummer en naam

 • 25807 Retailmanager

Wat leer je op de opleiding Retail Manager?

In ieder geval doe je veel praktijkervaring op, want dit is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je het grootste deel van de week al aan het werk bent als retail manager en geld verdient.

Verder leer je alles over het uitvoeren van het beleid van de organisatie of keten waarvoor je werkt, hoe je een team aanstuurt en het personeelsbeleid vorm geeft. Maar ook het hele proces van de klantreis: van retailmarketing, de goederenstroom, verkopen, adviseren en service verlenen tot verkooptransacties afhandelen.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Bij deze mbo-opleiding ga je één dag in de week naar school en leer je 20 tot 24 uur per week in de praktijk.

Bij deze mbo-opleiding ga je één dag in de week naar school en leer je 20 tot 24 uur per week in de praktijk.

Tijdens de opleiding Retail Manager krijg je de volgende lessen:

 • Leidinggeven
 • Personeelsmanagement
 • Klantreis en hospitality
 • Retailmarketing
 • Logistiek
 • Financiële bedrijfsvoering
 • Inkoop, verkoop en aftersales

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

Verder krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap.

Vragen over de opleiding
Wil je meer informatie? Mail met @email.

Dit ga je leren

Leidinggeven

Verkooptechnieken

Voorraadbeheer

Klantvriendelijk zijn

Positief denken

Beleid uitvoeren

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na 3 jaar studeer je af als retail manager en kun je aan de slag in een winkel of je eigen bedrijf starten. Of je studeert verder binnen het mbo of je gaat naar het hbo. Je kunt bijvoorbeeld Small Business of Retail Management volgen.

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je vooraf een baan bij een erkend leerwerkbedrijf nodig. 

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma mbo niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of minimaal een officieel overgangsbewijs havo of vwo 3 naar 4 

Voor het vinden van een leerwerkplek zie website van S-BB en Stagemarkt of neem contact op met het leerwerk loket van je gemeente.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 654,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: