Retail Manager (bbl, mbo)

  • Niveau 4
  • BBL

Deze opleiding is er ook als:

Wat doe je in dit beroep?

Als retail manager (voorheen manager retail) werk je als leidinggevende in een vestiging van een winkelketen of supermarkt.

Samen met een team van verkopers en specialisten zorg je dat jouw winkel of afdeling goede resultaten boekt door veel te verkopen. Natuurlijk zorg je ook voor een fijne, persoonlijke sfeer in het team.

Is dit iets voor mij?

Je hebt plezier in verkopen en wilt graag goede resultaten boeken. Je hebt dus ambitie. Het geeft je een kick als je iets hebt verkocht en een tevreden klant de winkel uit ziet lopen.

Je wilt graag in een winkel werken, bent flexibel en kunt de verantwoordelijkheid aan om leiding te geven. Je kunt goed met klanten én de mensen uit je team omgaan. Kun jij je vinden in deze omschrijving, dan is de opleiding Retail Manager iets voor jou.

Open avond 15 juni

Open avond 15 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 624,-

Crebonummer en naam

  • 25807 Retailmanager

Wat leer je op de opleiding Retail Manager?

In ieder geval doe je veel praktijkervaring op, want dit is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je het grootste deel van de week al aan het werk bent en geld verdient.

Verder leer je tijdens deze mbo-opleiding (voorheen Manager Retail) hoe je de ontvangst en verwerking van goederen verzorgt, een magazijn op orde houdt en de voorraad bijhoudt.

Ook leer je verkopen, adviseren en service verlenen, verkooptransacties afhandelen en het beleid van de organisatie uitvoeren.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Bij deze mbo-opleiding ga je één dag in de week naar school en leer je 20 tot 24 uur per week in de praktijk.

We leren je onder andere verkopen en alles wat komt kijken bij het runnen van een winkel. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken.

Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding op de Marco Pololaan in Utrecht krijg je de volgende lessen:

  • Leidinggeven
  • Winkelinrichting
  • Logistiek
  • Omgaan met klanten

Algemene vakken: Nederlands, Engels, rekenen en leren, loopbaan en burgerschap.

Vragen over de opleiding
Wil je meer informatie? Mail met @email.

Dit ga je leren

Leidinggeven

Verkooptechnieken

Voorraadbeheer

Klantvriendelijk zijn

Positief denken

Beleid uitvoeren

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na 3 jaar studeer je af als retail manager en kun je aan de slag in een winkel of je eigen bedrijf starten. Of je studeert verder binnen het mbo of je gaat naar het hbo. Je kunt bijvoorbeeld Small Business of Retail Management volgen.

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je vooraf een baan bij een erkend leerwerkbedrijf nodig. 

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma mbo niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
  • Of minimaal een officieel overgangsbewijs havo of vwo 3 naar 4 

Voor het vinden van een leerwerkplek zie website van S-BB en Stagemarkt of neem contact op met het leerwerk loket van je gemeente.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 624,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden. 

 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: