Retail Manager - bol

 • Niveau 4
 • BOL

Deze opleiding is er ook als:

Wat doe je in dit beroep?

Als retail manager (voorheen manager retail) werk je als leidinggevende in een vestiging van een winkelketen, van modezaak tot supermarkt. Samen met een team van verkopers en specialisten zorg je dat jouw winkel of afdeling goede resultaten boekt door veel te verkopen. Natuurlijk zorg je ook voor een fijne, persoonlijke sfeer in het team.

Is deze opleiding iets voor jou?

Je durft de verantwoordelijkheid aan om leiding te geven en beslissingen te nemen. Je bent sociaal, kunt goed communiceren en weet je goed in te leven in anderen. Hierdoor kun je straks een goede relatie aangaan met klanten, zakelijke relaties én de mensen uit je team.

Je wilt altijd op zoek naar oplossingen en nieuwe mogelijkheden. Kansen laat jij niet aan je voorbijgaan. Je bent commercieel, ondernemend en kunt goed met cijfers omgaan. Deze eigenschappen zijn nodig om commercieel resultaat te boeken en continu te verbeteren.

Kun jij je in deze omschrijving vinden, dan is de opleiding Retail Manager iets voor jou.

Open avond 12 maart

Open avond 12 maart

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.357,-

Crebonummer en naam

 • 25807 Retailmanager

Wat leer je op de mbo-opleiding Retail Manager?

Je leert alles over het uitvoeren van het beleid van de organisatie of keten waarvoor je werkt, hoe je een team aanstuurt en het personeelsbeleid vorm geeft. Maar ook het hele proces van de klantreis: van retailmarketing, de goederenstroom, verkopen, adviseren en service verlenen tot verkooptransacties afhandelen.

Hoe ziet de opleiding eruit?

In het eerste halfjaar van je opleiding maak je - naast je eigen opleiding - ook kennis met andere richtingen binnen economie en ondernemen. Zo kun je goed kijken wat bij je past. En kom je er dan toch achter dat je een andere opleiding wil doen, dan kan dat zonder vertraging. In het tweede halfjaar ga je je verder verdiepen in je eigen vakgebied. 

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Leidinggeven
 • Personeelsmanagement
 • Klantreis en hospitality
 • Retailmarketing
 • Logistiek
 • Financiële bedrijfsvoering
 • Inkoop, verkoop en aftersales
 • Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 

Verder krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap.

Vragen over de opleiding
Wil je meer informatie? Harald de Graaff: @email

Dit ga je leren

Verkooptechnieken

Leidinggeven

Klantvriendelijkheid

Samenwerken

Positief denken

Beleid uitvoeren

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een winkelketen of supermarkt. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Zo geven we je bijvoorbeeld een sollicitatietraining.

Zelf kun je natuurlijk ook op zoek gaan naar een inspirerende stage. In de winkel waar je stage loopt, helpt een praktijkopleider jou op de werkplek. Een belangrijk deel van je examens doe je tijdens je stage.

Na je opleiding

Na 3 jaar studeer je af als retail manager en kun je aan de slag in een winkel of je eigen bedrijf starten.

Of je studeert verder, binnen het mbo of je gaat naar het hbo. Je kunt bijvoorbeeld Small Business of Retail Management volgen. 

Met extra vakken bereiden we je goed voor op deze overstap naar werk of het hbo. Zoals het Innovatie, waarmee je leert hoe je op de actuele veranderingen in de markt kunt inspelen. Of het keuzedeel 'Doorstroom hbo', waarmee je extra goed voorbereid wordt op het hbo. Daarnaast bieden we excellentieprogramma’s waar je aan kunt deelnemen.

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2023 - 2024: € 1.357,-.

Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: