Wat doe je in dit beroep?
Als retailmanager (voorheen manager retail) werk je als leidinggevende in een vestiging van een winkelketen, van modezaak tot supermarkt. Samen met een team van verkopers en specialisten zorg je dat jouw winkel of afdeling goede resultaten boekt door veel te verkopen. Natuurlijk zorg je ook voor een fijne, persoonlijke sfeer in het team.
Je start de opleiding Retail Manager op de Marco Pololaan in Utrecht met een breed eerste jaar.
Is dit iets voor mij?
Je durft de verantwoordelijkheid aan om leiding te geven en beslissingen te nemen. Je bent sociaal, kunt goed communiceren en weet je goed in te leven in anderen. Hierdoor kun je straks een goede relatie aangaan met klanten, zakelijke relaties én de mensen uit je team.
Je wilt altijd op zoek naar oplossingen en nieuwe mogelijkheden. Kansen laat jij niet aan je voorbijgaan. Je bent commercieel, ondernemend en kunt goed met cijfers omgaan. Deze eigenschappen zijn nodig om commercieel resultaat te boeken en continu te verbeteren.
Kun jij je in deze omschrijving vinden, dan is de opleiding Retail Manager iets voor jou.
In het kort
Leerweg / Niveau
BOL / Niveau 4Duur
3 jaarStart
Locatie
Lesgeld
€ 1.357,-Crebonummer en naam
- 25807 Retailmanager
Studenten vertellen over het brede eerste jaar op het Business & Administration College

Wat leer je op de mbo-opleiding Retail Manager?
Je leert alles over het uitvoeren van het beleid van de organisatie of keten waarvoor je werkt, hoe je een team aanstuurt en het personeelsbeleid vorm geeft. Maar ook het hele proces van de klantreis: van retailmarketing, de goederenstroom, verkopen, adviseren en service verlenen tot verkooptransacties afhandelen.
Hoe ziet de opleiding eruit?
In het brede eerste jaar maak je eerst kennis met alle kanten van de commerciële handel en krijg je les in wat er komt kijken bij van een bedrijf in de retail (Business to consumer, B2C). Zo kun je je goed oriënteren, ontdek je wat bij je past en ontwikkel je een brede basis die van pas komt tijdens je specialisatie. En past de opleiding toch niet bij je? Dan heb je de mogelijkheid - zonder tijd te verliezen - over te stappen naar een andere opleiding.
Na het eerste half jaar verdiep je je verder in de opleiding Retail Manager en het vakgebied. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:
- Leidinggeven
- Personeelsmanagement
- Klantreis en hospitality
- Retailmarketing
- Logistiek
- Financiële bedrijfsvoering
- Inkoop, verkoop en aftersales
- Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)
Verder krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap.
Vragen over de opleiding
Wil je meer informatie? Harald de Graaff: @email
Dit ga je leren
Verkooptechnieken
Leidinggeven
Klantvriendelijkheid
Samenwerken
Positief denken
Beleid uitvoeren
Stage
Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een winkelketen of supermarkt. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Zo geven we je bijvoorbeeld een sollicitatietraining.
Zelf kun je natuurlijk ook op zoek gaan naar een inspirerende stage. In de winkel waar je stage loopt, helpt een praktijkopleider jou op de werkplek. Een belangrijk deel van je examens doe je tijdens je stage.
Na je opleiding
Na 3 jaar studeer je af als retail manager en kun je aan de slag in een winkel of je eigen bedrijf starten.
Of je studeert verder, binnen het mbo of je gaat naar het hbo. Je kunt bijvoorbeeld Small Business of Retail Management volgen.
Met extra vakken bereiden we je goed voor op deze overstap naar werk of het hbo. Zoals het Innovatie, waarmee je leert hoe je op de actuele veranderingen in de markt kunt inspelen. Of het keuzedeel 'Doorstroom hbo', waarmee je extra goed voorbereid wordt op het hbo. Daarnaast bieden we excellentieprogramma’s waar je aan kunt deelnemen.
Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.
Vooropleiding
- Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
- Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4
Kennismaken
Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie.
Kosten opleiding
Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2023 - 2024: € 1.357,-.
Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn.
Aanmelden
Wil je in september nog starten? Meld je dan snel aan. Je hebt daarvoor je DigiD nodig.