Retail Medewerker - bbl

 • Niveau 2
 • BBL

Wat doe je in dit beroep?

De klant is koning. Dat weet jij als retail medewerker (voorheen verkoper) als geen ander. Jij bent de eerste die de klanten zien als ze in de winkel komen en adviseert als ze vragen hebben.

Het oog wil ook wat. Daarom kijk je goed naar de aankleding van de winkel en of alles schoon is. Tijdens de feestdagen zorg jij bijvoorbeeld voor een sfeervolle kerstdecoratie. In het magazijn help je de leverancier van de spullen voor de winkel.

Je werkt onder leiding van een afdelingsmanager of filiaalmanager. Veel werkzaamheden in de winkel doe je zelfstandig. Met deze opleiding kun je bijvoorbeeld gaan werken in een supermarkt, speciaalzaak of modezaak.

Is dit iets voor mij?

Voor de opleiding Retail Medewerker moet je een dienstverlenende instelling hebben: je helpt mensen graag met hun aankoop. Je vindt het leuk om met mensen om te gaan, bent flexibel en vindt het ook leuk om in een team te werken. Je bent actief en enthousiast.

Open avond 12 oktober

Open avond 12 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 270, -

Crebonummer en naam

 • 25808 Retailmedewerker

Wat leer je op de mbo-opleiding Retail Medewerker?

Als toekomstig verkooptalent leer je hoe je klantvriendelijk kunt zijn door hoe je de klant ontvangt en verder helpt. Je leert hoe je verkoopt, service verleent en verkoop afhandelt. Daarnaast leer je hoe je goederen ontvangt en verwerkt. Maar ook hoe je bijvoorbeeld een werkbespreking met collega’s voert. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Bij deze mbo-opleiding ga je één dag in de week naar school en leer je 20 tot 24 uur per week in de praktijk.

Tijdens de opleiding Retail Medewerker krijg je de volgende lessen:

 • Klantreis, hospitality en verkoop
 • Basis retailmarketing
 • Goederenstroom (logistiek)
 • Inkoop, verkoop en aftersales
 • Beroepsgericht Engels
 • Samenwerken
 • Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

Verder krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap.


Vragen over de opleiding
Neem voor meer informatie contact op met Harald de Graaff: @email

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na 2 jaar studeer je af als retailmedewerker en kun je aan de slag in een winkel. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan naar de opleiding Retail Specialist op niveau 3. 

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
 • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Kennismaken

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Dan vertellen we je alles over de opleiding en kun je al je vragen stellen.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 270,-.

 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: