Retail Medewerker (bbl, mbo)

  • Niveau 2
  • BBL

Wat doe je in dit beroep?

De klant is koning. Dat weet jij als retail medewerker (voorheen verkoper) als geen ander. Jij bent de eerste die de klanten ziet als ze in de winkel komen en je adviseert ze als ze vragen hebben.

Het oog wil ook wat. Daarom kijk je goed naar de aankleding van de winkel en of alles schoon is. Tijdens de feestdagen zorg jij bijvoorbeeld voor een sfeervolle kerstdecoratie. In het magazijn help je de leverancier van de spullen voor de winkel.

Je werkt onder leiding van een afdelingsmanager of filiaalmanager. Maar veel werkzaamheden in de winkel doe je zelfstandig. Met deze opleiding kun je bijvoorbeeld gaan werken in een supermarkt, speciaalzaak of warenhuis.

Is dit iets voor mij?

Als retail medewerker weet je goed hoe je klantvriendelijk moet zijn en zorg je ervoor dat mensen graag wat bij je willen kopen. Je haalt plezier uit de omgang met mensen, bent flexibel en vindt het ook leuk om in een team te werken.

Open avond 15 juni

Open avond 15 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 2

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 258, -

Crebonummer en naam

  • 25808 Retailmedewerker

Wat leer je op de mbo-opleiding Retail Medewerker?

Als toekomstig verkooptalent leer je hoe je goederen ontvangt en verwerkt, hoe je verkoopt en service verleent en verkooptransactie afhandelt. Maar ook hoe je bijvoorbeeld een werkbespreking met collega's voert, een afdeling inricht of het logistieke proces beschrijft.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens deze mbo-opleiding op de Marco Pololaan in Utrecht krijg je les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep. We leren je onder andere verkopen en service verlenen, plus je krijgt een aantal algemene vakken.

Verder kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

Vragen over de opleiding
Neem voor meer informatie contact op met Harald de Graaff: @email

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na 2 jaar studeer je af als retail medewerker en kun je aan de slag in een winkel. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan naar de opleiding Retail Specialist op niveau 3. Bij goede prestaties bestaat ook de mogelijkheid om door te stromen naar niveau 4.

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
  • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Kennismaken

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Dan vertellen we je alles over de opleiding en kun je al je vragen stellen.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 258,-.

 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: