Retail Specialist - bbl

 • Niveau 3
 • BBL

Wat doe je in dit beroep?

Als retail specialist (voorheen eerste verkoper) weet jij alles over de producten die in de winkel worden verkocht. Je vindt het leuk om ervoor te zorgen dat de winkel goed loopt.

Je zorgt er ook graag voor dat alle artikelen in de winkel op voorraad zijn. Soms stuur je een groep verkoopmedewerkers aan.

Is dit iets voor mij?

Je haalt plezier uit het helpen van klanten en bent een kei in verkopen. Het geeft je een kick als je iets hebt verkocht en een tevreden klant de winkel uit ziet lopen. Samenwerken doe je ook graag en je vindt het belangrijk dat de sfeer in de winkel goed is.

Open avond 12 oktober

Open avond 12 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 3

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 654,-

Crebonummer en naam

 • 25809 Retailspecialist

Wat leer je op de mbo-opleiding Retail Specialist?

In ieder geval doe je veel praktijkervaring op, want dit is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je het grootste deel van de week al aan het werk bent en geld verdient.

Bij de opleiding Retail Specialist leer je alles wat komt kijken bij het hele proces van de klantreis: van retailmarketing, de goederenstroom, verkopen, adviseren en service verlenen tot verkooptransacties afhandelen.  Daarnaast leer je hoe je personeel aanstuurt.

Je leert waar je goed in bent en ontdekt waar je misschien nog meer aandacht aan moet besteden.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Bij deze mbo-opleiding ga je één dag in de week naar school en leer je 20 tot 24 uur per week in de praktijk.

Tijdens de opleiding Retail Specialist krijg je de volgende lessen:

 • Klantreis en hospitality
 • Retailmarketing
 • Logistiek
 • Inkoop, verkoop en aftersales
 • Beroepsgericht Engels
 • Samenwerken
 • Aansturen van personeel
 • Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

Verder krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap.

Vragen over de opleiding
Wil je meer informatie? Contacteer Harald de Graaff: @email

Dit ga je leren

Verkooptechnieken

Samenwerken

Leidinggeven

Klantcontact

Praktijkervaring

Voorraadbeheer

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na 2 jaar studeer je af als retailspecialist en kun je aan de slag in de retail. Of je studeert nog een jaar verder, bijvoorbeeld voor Retail Manager op niveau 4.

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 654,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden.

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: