Retail Specialist (bbl, mbo)

  • Niveau 3
  • BBL

Wat doe je als retail specialist? [voorheen eerste verkoper]

Als retail specialist weet jij alles over de producten die in de winkel worden verkocht. Je vindt het leuk om ervoor te zorgen dat de winkel goed loopt. Je zorgt er ook graag voor dat alle artikelen in de winkel op voorraad zijn. Soms geef jij als retail specialist leiding over een groepje verkoopmedewerkers.

Is deze mbo-opleiding in Utrecht iets voor mij?

Je vindt het leuk om klanten te helpen en bent een kei in verkopen. Het geeft je een kick als je iets hebt verkocht en een tevreden klant de winkel uit ziet lopen. Je vindt het belangrijk dat de sfeer in de winkel goed is en vindt het leuk om samen te werken.

Let op: de lesdag is op woensdag

Starten na de zomer?

Starten na de zomer?

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 3

Duur

2 jaar

Start

Eind augustus 2022

Lesgeld

€ 624,-

Crebonummer en naam

  • 25153 Eerste verkoper

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?

We leren je hoe je verkoopgesprekken voert, zodat de klant iets bestelt of koopt in de winkel. Maar ook hoe je voorraden controleert en aanvult. Je leert ook waar je goed in bent. Je ontdekt waar je misschien nog meer aandacht aan moet besteden. De opleiding Retail Specialist (voorheen Eerste Verkoper) wordt op een kleinschalige manier gegeven waardoor we veel persoonlijke aandacht voor je hebben.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep. We leren je onder andere verkopen en hoe je leidinggeeft aan collega’s.

Ook krijg je algemene vakken als Nederlands en Engels. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

Vragen over de opleiding
Wil je meer informatie? Harald de Graaff: @email

Deze skills ga je leren

Verkooptechnieken

Samenwerken

Leidinggeven

Klantcontact

Praktijkervaring

Voorraadbeheer

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als retail specialist en kun je aan de slag in een supermarkt, een warenhuis of bij andere winkels. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de opleiding Ondernemer E-Business of Retail Manager op niveau 4. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je achttiende betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 624,-. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: