Verkoper (bbl, mbo)

  • Niveau 2
  • BBL

Wat doe je in dit beroep?

De klant is koning. Dat weet jij als geen ander. Jij bent de eerste die de klanten zien als zij in de winkel komen en je adviseert ze als ze vragen hebben.

Het oog wil ook wat. Daarom kijk je goed naar de aankleding van de winkel en of alles schoon is. Tijdens de feestdagen zorg jij bijvoorbeeld voor een sfeervolle kerstdecoratie. In het magazijn help je de leverancier van de spullen voor de winkel.

Je werkt onder leiding van een afdelingsmanager of filiaalmanager. Maar veel werkzaamheden in de winkel doe je zelfstandig. Met deze opleiding kun je bijvoorbeeld gaan werken in een supermarkt, speciaalzaak of warenhuis.

Is dit iets voor mij?

Je weet goed hoe je klantvriendelijk moet zijn en zorgt dat mensen graag wat bij je willen kopen. Je wilt graag in een winkel werken. Daarnaast kun je goed met mensen omgaan en werk je graag in een team.

Open week december

Aanmelden open week december

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 2

Duur

2 jaar

Start

Eind augustus 2022

Crebonummer en naam

25167 Verkoper detailhandel

Wat leer je?

Als toekomstig verkooptalent leer je hoe je goederen ontvangt en verwerkt, hoe je verkoopt en service verleent en verkooptransactie afhandelt. Maar ook hoe je bijvoorbeeld een werkbespreking met collega's voert, een afdeling inricht of het logistieke proces beschrijft.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep. We leren je onder andere verkopen en service verlenen.

Ook krijg je een aantal algemene vakken. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

Vragen over de opleiding

Utrecht: Neem voor meer informatie contact op met Rob Verweij: r.verweij@rocmn.nl

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als verkoper en kun je aan de slag in een winkel. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan naar de opleiding Eerste Verkoper op niveau 3. Je kunt alleen doorstromen als jouw leerbedrijf en de school dat goed vinden. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
  • Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.  

Kennismaken

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Dan vertellen we je alles over de opleiding en kun je al je vragen stellen.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 253,-. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: