Verkoper (bol, mbo)

BOL - Niveau 2

Wat doe je in dit beroep?

De klant is koning. Dat weet jij als geen ander. Jij bent de eerste die de klanten zien als zij in de winkel komen en je adviseert ze als ze vragen hebben.

Het oog wil ook wat. Daarom kijk je goed naar de aankleding van de winkel en of alles schoon is. Tijdens de feestdagen zorg jij bijvoorbeeld voor een sfeervolle kerstdecoratie. In het magazijn help je de leverancier van de spullen voor de winkel.

Je werkt onder leiding van een afdelingsmanager of filiaalmanager. Maar veel werkzaamheden in de winkel doe je zelfstandig. Met deze opleiding kun je bijvoorbeeld gaan werken in een supermarkt, speciaalzaak of warenhuis.

Is dit iets voor mij?

Je weet goed hoe je klantvriendelijk moet zijn en zorgt dat mensen graag wat bij je willen kopen. Je wilt graag in een winkel werken. Daarnaast kun je goed met mensen omgaan en werk je graag in een team.

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 2

Duur

2 jaar

Start

Eind augustus 2019

Crebonummer en naam

25167 Verkoper detailhandel

Wat leer je?

Om een topverkoper te worden, leer je hoe je goederen ontvangt en verwerkt, hoe je verkoopt en service verleent en verkooptransactie afhandelt. Maar ook hoe je bijvoorbeeld een werkbespreking met collega's voert, een afdeling inricht of het logistieke proces beschrijft.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep. We leren je onder andere verkopen en service verlenen. Ook krijg je een aantal algemene vakken en ga je op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

Vragen over de opleiding
Dhr. Rob Verweij r.verweij@rocmn.nl.

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een winkel. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. De school heeft veel bedrijven waar je op stage kunt. In de winkel waar je stage loopt, helpt een praktijkopleider jou op de werkplek. De school kijkt samen met de praktijkopleider hoe het met jou gaat op stage.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als verkoper en kun je aan de slag in een winkel. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt doorstromen naar bijvoorbeeld de opleiding Eerste Verkoper op niveau 3. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
  • Of een diploma entree-niveau of vergelijkbaar.

Voldoe je niet aan deze vooropleidingseisen, dan kom je misschien wel in aanmerking voor de entreeopleiding Assistent Verkoop.

Kennismaken

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2019 - 2020: € 1.168,-.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: